8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE - Cutremur cu magnitudinea 5,3 în zona Vrancea

UPDATE – Cutremur cu magnitudinea 5,3 în zona Vrancea

UPDATE 13.45 Incidente minore după cutremurul de azi-noapte

Câteva bucăţi de tencuială dintr-o clădire monument istoric din Bucureşti s-au prăbuşit în urma cutremurului din noaptea de vineri spre sâmbătă, însă nu au existat victime în rândul locatarilor, potrivit digi24. Conform aceleiaşi surse, apelurile făcute de cetăţeni la numărul unic 112 au fost doar pentru a întreba cum trebuie procedat în astfel de cazuri, dacă este bine sau nu să părăsească locuinţele. Au existat şi câteva apeluri la Ambulanţă, însă doar pentru cazuri de atacuri de panică.

O situaţie similară s-a petrecut şi la Iaşi. Angajaţii ISU Iaşi s-au deplasat în zona centrală a oraşului, la Palatul Braunstein, pentru că s-au desprins părţi din tencuiala clădirii, informează Dcnews. „Echipajele ISU au intervenit în municipiul Iaşi pentru degajarea tencuielii căzute de pe o clădire precum şi a elementelor de construcţie a unui balcon. Clădirea nu este locuită şi nu au existat victime. Am fost solicitaţi, prin serviciul de urgenţă 112, pentru acordarea de servicii medicale la două persoane care prezentau traumatisme minore”, a declarat, pentru Dcnews, Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi. Totodată, cei de Ambulanţa din Iaşi au preluat 12 apeluri venite din partea unor persoane care au suferit atacuri de panică.

UPDATE 12: 30 În luna septembrie, în România au avut loc 29 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 5,3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP).

În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter şi s-a înregistrat în data de 29 martie, în judeţul Buzău.

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mişcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimţit şi la Bucureşti.

De la începutul anului au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie şi 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea, a mai anunţat INFP.

UPDATE 10:35  Magnitudinea cutremurului care a avut loc sâmbătă dimineaţă în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, a anunţat, pe Twitter, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

La aproximativ jumătate de oră de la cutremur, s-a produs o replică de intensitate mai mică. La ora  02:48, un nou cutremur în judeţul Vrancea a fost anunţat de INFP, cu magnitudinea de 2.7, la o adâncime de 76 km.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au declarat, pentru News.ro, că deocamdată nu au primit vreo solicitare de intervenţie.

UPDATE 02:52 Epicentrul cutremurului a fost localizat în apropierea localității Nereju (Vrancea), la o adâncime de 88,3 de kilometri, anunță site-ul earthquake.usgs.gov.

02:35
Un cutremur cu magnitudinea 5,6 s-a produs sâmbătă dimineață la orele 02.11 în România, în zona Vrancea, anunță pe Twitter Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, citat de Agerpres. Cutremurul s-a simțit și la Craiova.

Cutremurul s-a resimţit pe întreg teritoriul României, mişcarea seismică fiind puternică în Vrancea, Buzău, la Bucureşti, dar şi în Iaşi, Galaţi, Craiova.

De asemenea, seismul s-a resimţit şi în Republica Moldova şi în Kiev, Vidin şi Sofia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS