6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCioloș, în plenul Adunării Generale a ONU: România rămâne angajată în efortul de menținere a păcii și securității internaționale

Cioloș, în plenul Adunării Generale a ONU: România rămâne angajată în efortul de menținere a păcii și securității internaționale

România rămâne angajată în efortul Organizației Națiunilor Unite de menținere a păcii și securității internaționale, luând parte la zece asemenea operațiuni desfășurate sub egida ONU, a declarat premierul Dacian Cioloș în alocuțiunea națională susținută, miercuri seara, în plenul Adunării Generale a ONU.

„Țara mea rămâne angajată în efortul ONU de menținere a păcii și securității internaționale. România este de mult timp un contributor la menținerea păcii de către ONU. În prezent, forțele militare și de poliție române iau parte la zece operațiuni de menținere a păcii ale ONU și două misiuni politice speciale. Pacea și securitatea nu ar putea fi menținute în cazul în care continua amenințare potențială a proliferării armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare, persistă. În prezent, România asigură președinția Comisiei Pregătitoare a Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare. România a fost fermă în condamnarea testelor nucleare efectuate de către Republica Democrată Populară Coreeană în acest an”, a afirmat Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

Prim-ministrul român și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu deteriorarea situației în materie de securitate din vecinătatea României, făcând referire în discursul său la încălcarea normelor de drept internațional și la „anexarea ilegală a teritoriilor”.

„Evoluțiile recente din estul și sudul Europei, din ultimii doi ani, au evidențiat provocări complexe în materie de securitate în vecinătatea țării mele. Acestea generează regrese în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare durabilă. Conflictele înghețate din jurul Mării Negre rămân o amenințare permanentă și gravă la adresa stabilității din regiune și din afara sa. Aceste conflicte pun în așteptare perspectiva prosperității și a respectării principiilor și normelor dreptului internațional. Suntem profund îngrijorați de utilizarea de tactici de luptă hibride și de anexarea ilegală a teritoriilor”, a susținut premierul român.

Cioloș a atras atenția și asupra faptului că instabilitatea în creștere din Orientul Mijlociu, în special din Siria, „este o sursă majoră de proliferare a terorismului, a migrației masive, a riscurilor de instabilitate nu numai pentru regiune, ci pentru întreaga lume”.

De asemenea, premierul român a subliniat faptul că grupurile teroriste nu pot fi combătute doar prin acțiuni militare, ci și prin reducerea atracției pe care o exercită asupra adepților lor, în special persoanele tinere.

Șeful Executivului a adăugat ca Romania va continua să aloce importante resurse politice, diplomatice, umane și financiare pentru stabilitatea regională și globală și a amintit că țara noastră candidează pentru un nou mandat de membru nepermanent in Consiliul de Securitate, pentru 2020-2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS