22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul SUA la Bucureşti: Corupția în sectorul public - furt din bogăția națională a României

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Corupția în sectorul public – furt din bogăția națională a României

Corupția prin deturnarea fondurilor publice reprezintă un furt din bogăția națională a României, a declarat marți ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. În opinia ambasadorului SUA, corupția slăbește administrația publică și, în consecință, determină „o migrație mai puternică a celor mai bune minți din România”, scrie Realitatea.
„Corupția înseamnă o deturnare a resurselor publice, un furt al unor resurse care ar putea fi dedicate unor proiecte importante naționale. În cazul României, ar putea fi vorba despre dezvoltarea infrastructurii naționale, șosele, căi ferate, energie. Sau ar putea fi dedicate protejării resurselor naturale ale României, inclusiv pădurile, sau sectorului Sănătății, care este în mare nevoie de resurse suplimentare, și, de asemenea, învățământului. Ori de câte ori are loc un act de corupție în sectorul public, un furt din bogăția națională a României — este vorba despre acei bani care ar fi putut fi folosiți pentru acele priorități naționale. Ca o consecință — împiedică creșterea economică, dezvoltarea României, este un obstacol în calea apariției și dezvoltării acelei clase de mijloc”, a spus Hans Klemm, la un eveniment organizat de europarlamentarul Monica Macovei, dedicat anticorupției în sectorul de business.

Ambasadorul american a arătat că legislația adoptată în SUA în urmă cu 50 de ani în ceea ce privește corupția- Legea dării de mită în străinătate- permite organelor de anchetă americane să urmărească penal firme suspectate a se fi angajat în dare de mită nu numai pe teritoriul Statelor Unite, ci oriunde în lume.
La dezbatere au participat Raluca Prună, ministrul Justiției, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România, experți străini în lupta anticorupție, reprezentanți ai ONG-urilor și ai Camerei de Comerț Britanico-Române (BRCC).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS