3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVictorie zdrobitoare pentru partidul președintelui Putin

Victorie zdrobitoare pentru partidul președintelui Putin

Partidul Rusia Unită a obținut, ieri, o majoritate absolută de 53,8% din voturi la alegerile parlamentare, arată rezultatele furnizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 60% din voturi, informează Agerpres. Participarea la vot a fost de numai 47,8%, față de 60% în urmă cu cinci ani, și chiar mai redusă în metropolele Moscova și Sankt Petersburg.
Sistemul de vot, jumătate proporțional și jumătate majoritar, aduce însă partidului pro-Kremlin și mai multe locuri în în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, posibil 300 din cele 450, față de numai 238 în actualul mandat. Ultimele sondaje de opinie la ieșirea de la urne indicau un rezultat mai slab decât în 2011 pentru formațiunea condusă de premierul Dimitri Medvedev.
Numărătoarea parțială mai arată că Partidul Liberal Democrat (LDPR, de extremă dreaptă), condus de Vladimir Jirinovski, a obținut 13,7% din voturi, cu 3% mai multe decât în 2011, și se află practic la egalitate cu Partidul Comunist, care are 13,9%. A mai depășit pragul de 5% și va fi reprezentat în parlament partidul naționalist Rusia Justă. Niciuna dintre aceste formațiuni nu este considerată de opoziție — parlamentarii lor votează de obicei alături de Rusia Unită.

Partidele liberale Parnas și Iabloko nu au obținut, se pare, nici măcar un mandat.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că „se poate spune cu siguranță că partidul (Rusia Unită — n. red.) a obținut un rezultat foarte bun”, în ciuda participării la vot „nu foarte ridicate, dar oricum importante”.
Potrivit AFP, controlul absolut al partidului — creat în 2001 cu contribuția lui Putin — permite orice modificări constituționale. În Rusia, toată lumea se așteaptă ca Vladimir Putin să candideze în 2018 la un al patrulea mandat prezidențial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS