6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate500 de milioane de lei, suplimentare a plafonului pentru Prima Casă?

500 de milioane de lei, suplimentare a plafonului pentru Prima Casă?

 

Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima Casă, măsură menită să vină în sprijinul potenţialilor beneficiari ai programului şi al celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin „Prima Casă“.
De la începutul anului şi până pe 31 iulie au fost acordate 23.515 garanţii în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. În total, de la lansarea programului în 2009 şi până la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 garanţii în valoare totală de 16,7 miliarde de lei.
În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii Programului „Prima Casă“ este de 0,3%.
Prin proiectul supus dezbaterii publice de modificare și completare a Anexei 1 la HG 717/2009 a fost propusă suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru «Prima Casă». „Aşa cum am anunțat, venim în ajutorul românilor care vor să cumpere o locuinţă şi majorăm pentru a doua oară anul acesta plafonul de garanții alocat pentru „Prima Casă“. Suma suplimentară nu afectează ţinta de deficit bugetar. Aceasta a fost estimată în funcţie de volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare şi de preaprobare, care exced disponibilul de plafon existent. Pe lângă această suplimentare, avem în vedere şi elaborarea, în premieră, a unei strategii pe termen mediu pentru Programul «Prima Casă», corelată cu Strategia locuirii elaborată de MDRAP şi aflată în consultare publică. Strategia este menită să asigure transparenţa şi predictibilitatea solicitate atât de beneficiarii programului, cât şi de dezvoltatorii de locuinţe şi instituţiile de credit“, a declarat ministrul finanţelor publice, Anca Dragu.
Pe lângă suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, Ministerul Finanţelor Publice propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliţi în străinătate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul Programului „Prima Casă“. Accesul la garanţii va putea fi accesibil tuturor.
Totodată, proiectul propune asigurarea unor condiţii obiective de alocare a plafoanelor anuale între băncile comerciale aflate în program şi armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reală a acestor finanţatori de acordare a creditelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS