6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 12 – 25 septembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la  Reading, Anglia.

În Oltenia, regimul termic va avea o tendință de scădere ușoară și treptată pe tot parcursul intervalului de prognoză, de la o vreme mult mai caldă în prima săptămână, spre valorile termice apropiate de mediile climatologic specifice perioadei, la finalul intervalului. Astfel, maximele diurne vor scădea de la o medie de 30 grade, spre 22 grade în jurul datei de 24 septembrie. Media regională a temperaturile nocturne va fi de asemenea în scădere, de la 16 la 11 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, local moderate cantitativ, va fi mai mare în intervalul 18-21 septembrie. În rest, numai trecător și pe arii restrânse va ploua slab, în special în jurul datelor de 23 și 24 septembrie.

În Dobrogea, de la o vreme călduroasă în primele trei zile ale intervalului de prognoză, în care media regională a maximelor termice va fi de 27….29 de grade, iar a celor minime de aproximativ 18 grade, se va ajunge în zilele de 15 și 16 septembrie la un regim termic apropiat de normalul acestei perioade, în urma unei scăderi de 5…6 grade. Apoi, până la sfârșitul săptămânii valorile termice vor crește din nou, iar vremea va redeveni caldă pentru a doua decadă a lunii septembrie, cu o medie de 25 de grade a temperaturilor maxime și în jur de 16 grade a minimelor termice. Pe tot parcursul celei de-a doua saptămâni de prognoză nu vor fi modificări semnificative, valorile termice fiind în scădere ușoară de la o zi la alta, de la o medie regională a temperaturilor maxime de 24….25 grade la început, spre 21…22 grade la finalul intervalului, în timp ce media minimelor nocturne va scădea de la 16 la 14 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în intervalul 19 – 21 septembrie, când vor fi și perioade cu ploi însemnate cantitativ, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză doar izolat vor mai fi ploi slabe, trecătoare.

La munte, regimul termic nu va avea variații importante în decursul celor două săptămâni de prognoză, tendința fiind de scădere ușoară și treptată, în special în a doua jumătate a intervalului când valorile termice se vor apropia de mediile climatologic specifice perioadei, după ce în prima săptămână vor caracteriza o vreme caldă pentru cea de-a doua decadă a lunii septembrie. Astfel, maximele diurne vor varia de la o medie de 18 grade în prima săptămână spre 12 grade, în jurul datei de 24 septembrie. Temperaturile nocturne vor avea valori, mediate la scara întreagii regiuni, de la 11 grade la începutul intervalului spre 4…5 grade la sfârșitul celor două săptămâni. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai mai ridicată în intervalul 11 – 14 septembrie și din nou după 17 septembrie, când se vor înregistra și cantități de apă însemnate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS