10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocatul Poporului solicită clarificări în modul de plată a gărzilor făcute de medici

Avocatul Poporului solicită clarificări în modul de plată a gărzilor făcute de medici

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Sănătăţii clarificarea situaţiei în modul de plată a gărzilor făcute de medici, cerând totodată să fie comunicată modalitatea „legală de plată” pentru perioada august-septembrie 2016, informează Mediafax.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsurile legale pentru clarificarea situaţiei cu care se confruntă medicii în privinţa modului de plată a gărzilor. Totodată, Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătăţii să comunice modalitatea legală de plată a gărzilor în perioada august-septembrie 2016. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii”, se notează într-un comunicat al instituţiei.

Reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului susţin că sesizarea vine după ce în presă au apărut materiale în care medicii au susţinut că Ministerul Sănătăţii a “interpretat nelegal, printr-o circulară, prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în sensul că, pentru acelaşi angajat, stabileşte două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real”.

Pe 6 august, printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii anunţa că au fost „luate o serie de măsuri favorabile medicilor” şi că „Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20/2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS