10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrapelul României a fost ridicat la CERN

Drapelul României a fost ridicat la CERN

Drapelul României a fost arborat la Geneva alături de steagurile celorlalte 21 de state membre ale celei mai importante structuri de cercetare de pe continent, Organizaţia Europeană pentru Cercetarea Nucleară – CERN. La eveniment a participat preşedintele Klaus Iohannis. Această sală va intra în istorie. Cercetătorii de la Măgurele sunt convinşi că în cadrul proiectului ELI NP se va face o descoperire de Nobel. Clădirea care va adăposti cel mai mare laser din lume este ea însăşi o maşinărie complexă. Aparatura care va echipa clădirea a început să vină şi aproape 100 de cercetători lucrează deja pentru acest proiect.
Pentru proiectul de la Măgurele sunt şi mulţi cercetători români din străinătate care vor să revină acasă.
La Măgurele se vor face cercetări în astrofizică, fizică nucleară şi biologie.

Un alt motiv de mândrie pentru cercetătorii de la Măgurele este şi faptul că din luna iulie România a devenit cel de-al 22-lea stat membru cu drepturi depline al CERN, cel mai mare centru de cercetare la nivel mondial în domeniul fizicii particulelor elementare. De astăzi drapelul României a fost înălţat la sediul organizaţiei din Geneva.

Klaus Iohannis: „Le sunt recunoscător tuturor oamenilor noştri de ştiinţă, cercetători, ingineri cărora li se datorează acest momnet istoric şi celor care, sunt convins, vor duce mai departe renumele României în domeniul ştiinţei. Participarea noastră la CERN creează legături noi pentru comunitatea noastră ştiinţifică. Ceea ce va contribui semnificativ la dezvoltarea proiectului România Educată, proiectul meu. Un proiect naţional care pune educaţia şi cercetarea în centrul progresului naţiunii noastre”.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost ieri prezent la ceremonia de la Geneva însoţit de o delegaţie de cercetători români şi de doi olimpici naţionali la fizică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS