6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCioloș despre Tobă: Este cel mai bine și pentru dânsul și pentru Guvern să plece

Cioloș despre Tobă: Este cel mai bine și pentru dânsul și pentru Guvern să plece

Premierul Dacian Cioloș a afirmat astăzi că ar fi „cel mai bine” ca ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, să își dea demisia, scrie Agerpres.
„Un lucru este clar, indiferent despre cine ar fi vorba în Guvern, cineva care are semnătura mea sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, evident că în aceste condiții cred că trebuie sau să își dea demisia sau, dacă nu, o să îi cer eu să plece. (…) Este evident că, în aceste condiții, este cel mai bine și pentru dânsul și pentru Guvern ca dânsul să plece”, a spus Cioloș, întrebat cu privire la situația ministrului de Interne, Petre Tobă.

Prim-ministrul a precizat că o să discute în acest sens cu Petre Tobă pentru a vedea ce hotărăște ministrul Afacerilor Interne.

„O să aveți informații astăzi din partea Guvernului legat de acest lucru”, a subliniat Cioloș.

El a spus că nu știe exact despre ce este vorba în cazul dosarului în care este vizat Petre Tobă, însă a subliniat că justiția va decide. „Nu comentez, pentru că nu știu exact despre ce e vorba. (…) Asta nu înseamnă că respectiva persoană este vinovată. Justiția va decide, dar e vorba în primul rând de moralitate și integritate”, a mai afirmat Cioloș.

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, cere sesizarea președintelui României pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, respectiv Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deținut funcția ministerială”, se arată într-un comunicat al DNA.

Solicitarea referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Tobă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în 1 aprilie 2016, în contextul în care la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (n.r — prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane), acesta, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA, precum și 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS