11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Nicolae Timofti: Limba română este limba oficială a Republicii Moldova

Preşedintele Nicolae Timofti: Limba română este limba oficială a Republicii Moldova

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susţin că vorbesc „limba moldovenească” nu fac decât să scindeze şi mai mult societatea, a declarat preşedintele Nicolae Timofti cu ocazia unui discurs susţinut cu prilejul Zilei Naţionale a Limbii Române la Academia de Ştiinţe din Chişinău.
Președintele a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, atunci când societatea moldovenească a intrat pe făgașul adevărului și a menționat numele intelectualilor care au luptat pentru mișcarea de eliberare națională.
„Piața Marii Adunări Naționale era atunci o mare de suflete însetate de libertate și democrație. Am avut de ales între limba română sau o variantă a limbii române. Atunci s-a pus problema dualității acestui aspect. În declarația de independență se ține cont de opinia scriitorilor, lingviștilor, această opinie fiind susținută și de sutele de mii de scrisori ajunse la redacțiile ziarelor de limbă română și într-un final declarația de independență consimțește limba română ca limbă de stat”, a precizat Nicolae Timofti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS