Proiect de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia – Taxe noi pentru TV, cinematografe şi furnizorii de telefonie

577a499d682ccf1dbc0fded1

 

Ministerul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia. Conform acestuia, urmează să fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet, dar şi pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului la bilete.

Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Culturii, contribuţia de 1% va fi aplicată tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune. „Colectarea unei contribuţii de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestră analogică sau digitală, cablu, inclusiv prin fibră optică sau fire telefonice, prin satelit, precum şi prin aplicaţii care utilizează internetul“, se arată la articolul 13 al noii ordonanţe pregătite de Corina Şuteu (foto).

Proiectul abrogă punctul 16 din vechea ordonanţă, ce prevedea că persoanele juridice autorizate pot opta pentru finanţarea directă a producţiilor de filme de televiziune cu până la 1% din contravaloarea minutelor de publicitate, la solicitarea posturilor de televiziune şi după notificarea CNC, ceea ce înseamnă că toţi banii vor merge obligatoriu către Fondul Cinematografic.

S-ar putea scumpi și biletele la cinematograf

Şi biletele la cinematograf ar putea să se scumpească, în condiţiile în care odonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.

„Colectarea unei contribuţii de 5% din încasările provenite din comunicarea publică a filmelor, de orice gen şi pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spaţii destinate vizionării cu public; obligaţia de plată revine exploatanţilor care asigură minimum 20% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti. În cazul exploatanţilor care nu asigură cota de 20% prevăzută, contribuţia la Fond va fi de 9% din încasări“, se arată în ordonanţa Ministerului Culturii.

Nici furnizorii de servicii de internet nu au scăpat de o nouă taxă. La articolul 13 sunt prevăzute contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţului pentru serviciile oferite.

Totodată, proiectul prevede o taxare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Doar că este vorba despre o dublă taxare: 2% vor merge la Fondul Cinematografic, din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc, în plus fiind prevăzută colectarea unei contribuţii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc.

CNC nu a fost consultat în legătură cu ordonanţa pregătită de Corina Şuteu

Contactată de agenţia Mediafax, Anca Mitran, directorul CNC, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a fost consultată în legătură cu ordonanţa pregătită de ministrul Corina Şuteu.

„CNC nu a făcut parte din grupurile de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului de OUG. Am luat cunoştinţă de textul acestui proiect, la fel ca toată lumea, de pe site-ul Ministerului Culturii. Proiectul nu a fost trimis către Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a fi discutat și prezentat Consiliului de Administraţie. Voi trimite Ministerului Culturii un punct de vedere al CNC asupra acestui text în limita timpului pus la dispoziţie, adică până luni, la ora 14.00. Nu am avut posibilitatea ca instituţie să facem modificări pe text, atâta timp cât nu ne-a fost adus la cunoştinţă“, a declarat Anca Mitran, directorul CNC, pentru Mediafax.

Aceasta a mai afirmat că după audierea publică de la începutul lunii august, pe marginea ordonanţei de urgenţă, ar fi aşteptat concluziile. „Am aşteptat toţi ca, în 25 august, Ministerul Culturii să comunice concluziile audierii publice din 2 august, aşa cum era specificat în programul audierilor, publicat pe site-ul Ministerului Culturii“, a precizat Anca Mitran.

Ordonanţa iniţiată de ministrul culturii prevede şi ca sintagma „credit direct“ sau „credit“ să se înlocuiască cu sintagma „subvenţie“. Nu este foarte clar ce se întâmplă în aceste condiţii cu toate contractele aflate în derulare şi dacă mai este posibilă organizarea concursului de proiecte.

58 de cineaşti au cerut premierului Dacian Cioloş să o demită pe Corina Şuteu

Ministrul Corina Şuteu a iniţiat, pe 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanţă. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaşti care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoştinţa publică şi că se încearcă obţinerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să ştie despre ce este vorba. 58 de cineaşti au cerut premierului Dacian Cioloş să o demită pe Corina Şuteu, tocmai din cauza încercărilor acesteia de a modifica, în regim de urgenţă şi fără o consultare reală, prevederile legale care stau la baza funcţionării cinematografiei.

Cristian Comeagă, unul dintre contestatarii ministrului Şuteu, declara într-un interviu pentru Mediafax, că traseul ordonanţei este deja stabilit. „Eu ştiu că păpuşarii din spatele doamnei ministru sunt disperaţi să pună mâna pe banii cinematografiei înainte să piardă ministerul din mână, aşa că bat din picior pentru a obţine o ordonanţă, căci în dezbatere parlamentară n-ar avea şanse. Textul e deja finalizat şi circulă pe la ministere şi printre iniţiaţi, iar pentru a da impresia susţinătorilor că nici membrii guvernului, nici premierul nu suflă în faţa doamnei ministru al culturii, s-a aruncat pe piaţă şi data emiterii: 31 august. Dar poate că participanţilor la faimoasa audiere li s-a promis altceva, ca să stea liniştiţi la locurile lor“, a afirmat Cristian Comeagă.

Este pentru a treia oară când Corina Şuteu încearcă să introducă o ordonanţă de urgenţă care să schimbe regulile în cinematografie. Şi de această dată au existat modificări. După 2 august, proiectul ajuns spre avizare la ministere prevedea desfiinţarea Centrului Naţional al Cinematografiei şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Cinematografiei. Instituţia urma să aibă aceleaşi atribuţii ca şi CNC, însă întreg personalul trebuia să dea concurs din nou pentru posturi. Articolul a fost scos din varianta finală a ordonanţei.

În umă cu două luni, Corina Şuteu a încercat să pună ordonanţa care schimba regulile în cinematografie alături de Legea de abilitare a guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Doar că atunci aleşii au respins proiectul, pe motiv că nu constituie urgenţă.

În primăvară, la prima încercare a Ministerului Culturii de a iniţia ordonanţa, răspunsul Ministerului Justiţiei, când proiectul a ajuns la avizare, a fost similar cu cel al parlamentarilor: „Nu sunt justificate urgenţa şi situaţia extraordinară care impun reglementarea, pe această cale de legiferare, a măsurilor preconizate. Precizăm că fiecare dintre soluţii trebuie justificată din această perspectivă, lipsa celor două elemente fiind o barieră constituţională pentru promovarea unei ordonanţe de urgenţă a guvernului (art 115, alin. 4 din Constituţie)“.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

17 septembrie 2016

Timișoara va deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României, informează Agerpres. ...

Sumarul ediției de marţi, 30 august 2016

Actualitate

» Un poliţist a fost înjunghiat în oraşul francez Toulouse
» Cetățean pakistanez, declarat indezirabil 10 ani în România pentru propagandă în favoarea unor entități teroriste
» Ministrul de Externe slovac: Nu este nicio justificare pentru amânarea aderării României la Schengen
» Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate
» Kârgâstan: Explozie la Bişkek, în apropierea ambasadei chineze, soldată cu morţi şi răniţi
» George Copos, la DNA
» Premierul Cioloş, în Italia la funeraliile victimelor cutremurului
» Ajutoare de urgență pentru românii afectați de cutremurul din Italia
» Funeralii de stat pentru victimele cutremurului din Italia
» Sprijin pentru românii răniți și afectați de cutremurul din Italia
» Şefi DIPI, puși sub acuzare pentru clasificarea ilegală de informaţii

Dolj

» Proiectil la apă!
» Intrare cu obstacole în Grădina Botanică
» Cozile persistă la paşapoarte
» În lumea păpuşilor cu Geo Dinescu
» Dolj: Mitropolia Olteniei va sprijini financiar familia Aureliei Dăogaru, tânăra care a murit în timpul cutremurului din Italia
» Craiova: Vernisajul expoziţiei personale “Culorile toamnei”
» Dolj: 275 de contestaţii la examenul de bacalaureat sesiunea de toamnă
» Dolj: Un minor neatent a intrat cu bicicleta într-o maşină
» Concert dedicat Zilei limbii române la Craiova
» JCI România – A lansat programul de recunoaștere și premiere a tinerilor remarcabili TOYP
» Incendiu la Finanţele doljene
» Zeci de hectare de vegetaţie uscată, incendiate în Dolj
» Craiova: “Prietenii Istoriei” premiaţi la Muzeul Olteniei
» Craiova: Acţiune pentru prevenirea furturilor din locuinţe în cartierul Craioviţa Nouă
» Craiova: Proiect pentru susţinerea sănătăţii şi calităţii vieţii tinerilor
» Minor urmărit internaţional depistat de polițiștii craioveni
» Mallul din Craiova se mută dintr-un buzunar în altul
» Elevii de clasa a IV-a nu vor avea toate manualele pe bănci
» 27% dintre candidaţii doljeni au promovat sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Gorj

» Gorj: Bărbat reţinut după ce a furat ţigări şi brichete
» Împrumut de zece milioane de lei pentru finalizarea Stadionului Municipal

Olt

» Olt: Verificarea şcolilor pentru începerea noului an şcolar
» Olt: Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acţiune de prevenţie a poliţiştilor în municipiul Orşova
» Mehedinţi: 169 de unități de învăţământ din 223 dețin autorizație sanitară de funcționare
» Razii pe şoselele din Mehedinţi
» Acţiuni ale pompierilor mehedinţeni
» Mehedinţi: Sfaturi pentru prevenirea înşelăciunilor prin “Metoda Accidentul”

Vâlcea

» Vâlcenii sfătuiţi de poliţişti: Neglijenţa este o invitaţie deschisă la furt
» Vâlcea: Percheziţii la o persoană bănuită de delapidare

Sport

» Tenis: Simona Halep, în turul 2 la US Open
» Fotbal / Dumitru Barbu: Copiii noștri au înțeles miza, aceste meciuri le jucăm cu inimă
» Fotbal / Puștii lui Vrăjitoarea, pe locul doi la „Junior Cup Viitorul Argeș“
» Fotbal / Vătăjelu l-a convins pe Daum
» Ana Bogdan și Monica Niculescu sunt în turul al 2-lea la US Open
» Dan Podeanu rememorează drumul spre aurul olimpic
» Craiova ia viteză

Magazin

» A murit actorul Gene Wilder, un gigant al comediei americane
» Horoscop

Top