8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociația Oamenilor de Afaceri: Singura soluție pentru a recupera decalajul față de Vest, schimbarea structurii economiei

Asociația Oamenilor de Afaceri: Singura soluție pentru a recupera decalajul față de Vest, schimbarea structurii economiei

 

Singura solutie  ca Romania  să recupereze din decalajul care o desparte de statele din Vest este să schimbe structura economiei, este părerea oamenilor de afaceri din România, constituiți în  Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

„Momentam vedem doar investiții în hipermarketuri, supermarketuri și în call centere, investiții care creeaza locuri de munca cu productivitate redusă și cu salarii pe masura”, spune Cristian Pârvan, reprezentantul AOAR.

Pârvan apreciază ca majorările salariale ale bugetarilor sunt o soluție doar pentru acest sector,însă nu ajută economia per ansamblu.

Mai mult, Parvan evidențiază că structura salariaților este disproporționată în contextul  în care avem 1,2 milioane de bugetari, adică 25% din totalul numărului de salariați: „Ca număr de salariați noi suntem la același nivel cu Ungaria, o țară cu o populație de două ori mai mică. Și să nu uităm că Ungaria are un excedent comercial, pe când România are un deficit de 8 mld. euro anul trecut”.

Pârvan mai spune că reducerea TVA de anul trecut a evidențiat slăbirea bazei de producție locale, creșterea consumului realizându-se pe baza creșterii importurilor.
TVA-ul la alimente a fost redus anul trecut la 1 iunie de la 24% la 9%, iar acest lucru a dus la o reducere a prețurilor locale. Declinul prețului la alimente s-a văzut și în cazul prețurilor de consum per ansamblu, acestea ajungand la 51,9% din media UE in 2015, față de peste 53% în cei doi ani anteriori. În momentul aderarii la UE, Romania avea prețuri situate la peste 63% din media prețurilor uniunii. Eliminarea taxelor și atragerea de investiții a tras în jos aceasta medie.

 Singura soluție pentru ca România să recupereze din decalajul care o desparte de statele din Vest este să schimbe structura economiei, este de parere Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). (Sursa: Mediafax)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS