6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEpidemie de supradoze cu fentanyl contrafăcut în SUA

Epidemie de supradoze cu fentanyl contrafăcut în SUA

Analgezicul pe bază de fentanyl contrafăcut, un opiaceu sintetic de zece ori mai puternic decât morfina, este vinovat de o recrudescență în SUA a deceselor prin supradoză cu acest medicament, au informat vineri autoritățile medicale americane citate de AFP.

Vedeta pop Prince a murit în aprilie de o supradoză accidentală cu fentanyl. S-ar putea ca artistul să fi fost, fără știrea lui, victima acestui medicament contrafăcut.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA a constat din 2013 în numeroase state, „o înmulțire a cazurilor de overdose asociate acestor opiacee sintetice” și o creștere a numărului deceselor legate de prezența fentanylului contrafăcut, potrivit unui raport publicat la sfârșitul săptămânii.

Fentanylul est utilizat ca anestezic din anii 1960 și este adesea prescris împotriva durerilor în cazurile avansate de cancer său în bolile cronice. Circulația sa în variantă ilegală a explodat în 2013.

Traficanții îl încorporează adesea în comprimate contrafăcute, sau în amestec cu heroină, cu riscul provocării unui stop cardiorespirator consumatorului. Potrivit CDC, numărul deceselor provocate de acest analgezic contrafăcut a crescut de la 392 în 2013, la 1.400 în 2014. Opt state sunt deosebit de afectate: Massachusetts, Maine, New Hampshire, Ohio, Floride, Kentucky, Maryland și Carolina de Nord.

CDC și agenția americană de luptă împotriva drogurilor (DEA) au lansat anul trecut o alertă la nivel național, informând despre riscurile pe care îl reprezintă consumul de fentanyl contrafăcut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS