16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVicepreședintele Agenției Medicamentului: „Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?“

Vicepreședintele Agenției Medicamentului: „Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?“

 

Vicepreședintele Agen­ției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Lazăr Iordache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce Tribunalul București a admis ieri propunerea DNA. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Lazăr Iordache își exprima temerea că DNA l-a filmat în momentul remiterii plicului cu bani, în cadrul întâlnirilor în scopul intervențiilor pentru alocările bugetare către cele două spitale, susțin procurorii DNA în referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a vicepreședintelui Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
Iordache este acuzat că, în perioada aprilie – iunie, i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din Ministerul Sănătății un procentaj de 5% din sumele alocate de MS pentru două spitale – Săpoca și Petroșani – (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la 28 aprilie i-a remis suma de 126.000 de lei în legătură cu atribuțiile de serviciu ale funcționarului privind semnarea alocărilor bugetare către acele spitale și pentru ca acesta să își exercite influența asupra persoanelor responsabile din minister.

„Vin și cu banii?… Vin și cu banii?“

Procurorii susțin că în realizarea acestor demersuri au avut loc mai multe întâlniri ulterioare formulării denunțului.
„În 27 aprilie, între (…) și Lazăr Iordache a avut loc o întâlnire în incinta clădirii Ministerului Sănătății. Cu această ocazie, cei doi au stabilit să se întâlnească în ziua următoare, context în care Iordache îl întreabă pe (…), în șoaptă, dacă vine și cu banii („vin și cu banii?… vin și cu banii?“). Apoi îi explica pe scurt de unde provin banii, respectiv dintr-un proiect de la Săpoca (Spitalul Săpoca – n.r.). În același timp, inculpatul își exprima temerile de a nu fi prinși. (…) În 28 aprilie, (…) și Iordache s-au întâlnit în incinta unui restaurant situat în cadrul Complexului (…) din municipiul București. În cadrul acestei întâlniri, Iordache i-a remis lui (…) suma de 126.000 de lei. Cu ocazia discuțiilor purtate, Lazăr Iordache îi dă asigurări că nu vor fi probleme și-i oferă explicații în legătură cu procentul sumei de bani remise“, se spune în referat.
Potrivit DNA, banii reprezentau aproximativ 5% din suma, fără TVA, alocată pe primul trimestru al anului 2016 din bugetul MS în favoarea Spitalului Săpoca, pentru partea de execuție lucrări – respectiv o stație de epurare.
În același context, Iordache a solicitat sprijinul în vederea acordării de bani din bugetul MS în favoarea unor unități medicale, urmând ca el să remită același procent.
„L-a asigurat totodată în cadrul discuțiilor purtate că banii pe care i-a remis și pe care-i va remite în viitor provin de la persoane serioase și de încredere ale acestuia, persoane care sunt reprezentante ale unor societăți comerciale cunoscute de către el. (…) Plicul primit de (…) de la inculpat cu această ocazie a fost predat, imediat după întâlnire, organelor de urmărire penală. Verificând conținutul acestuia, s-a constatat că plicul conține suma de 126.000 de lei (…). În 29 aprilie, între (…) și Iordache are loc o nouă întâlnire în sediul Ministerului Sănătății, la care (…) îi atrage atenția inculpatului că suma primită a fost cu 1.000 de lei mai mare decât cea calculată de Iordache. Inculpatul răspunde că nu el a pus banii în plic, primindu-l la rândul său astfel“, se precizează în referat.

Iordache încearcă să obțină sprijin pentru a primi o nouă numire

Anchetatorii menționea­ză că, în 18 mai, a avut loc o nouă întâlnire la restaurantul aflat într-un complex din Capitală, urmată de încă o întrevedere în 5 iulie între cei doi, ocazie cu care Iordache îl asigura pe martor că nu vor avea nici un fel de probleme.
„Iordache se asigura că poate să meargă a doua zi la (…), (…) în Ministerul Sănătății și să discute în legătură cu alocarea diferenței de 2,8 milioane de lei către Spitalul Săpoca pentru stația de epurare. (…) La 15 iulie, (…) și Iordache se întâlnesc din nou în restaurantul din Complexul (…). În cadrul acestei întâlniri Iordache se asigură că (…) poate rezolva alocările bugetare, apoi expune situația proiectului de furnizare echipamente de la Spitalul Petroșani, în care pentru a putea fi furnizate echipamentele este necesar să fie finalizată construcția nouă în care să fie instalate echipamentele, apoi îi face promisiuni martorului referitoare la noi proiecte; în același timp, îi explică faptul că în cursul lunii septembrie îi expiră mandatul și încearcă să obțină sprijin și din partea lui (…) ((…) din cadrul MS -n.r.) pentru a primi o nouă numire în funcția de vicepreședinte al ANMDM, lăsând să se înțeleagă faptul că îi poate remite acestuia o sumă de bani sau un alt folos pentru ajutorul acordat“, se mai precizează în document.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS