6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSituaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a transmis o informare privind situaţia hidrologică pe râuri şi pe fluviul Dunăre.

a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor înregistrate în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Rm. Sǎrat, Buzǎu, pe cele din bazinul superior al Oltului şi doar prin propagare pe cursurile inferioare ale Crasnei, Barcǎului, Crişului Repede şi Crişului Negru.
Pe celelalte râuri debitele au fost în scǎdere, exceptând Jiul, Oltul mijlociu şi inferior, Vedea, Argeşul, Ialomiţa, Suceava, Moldova, Bistriţa, Prutul, Bârladul şi pe râurile din Dobrogea, unde au fost staţionare.
Datoritǎ precipitaţiilor torenţiale, sub formǎ de aversǎ, mai însemnate cantitativ, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite  pe unele râuri mici din bazinele Trotuşului, Putnei şi Rm. Sǎrat.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someşul Mic, Crișul Repede, Bega Veche, Bega, Bârzava, Vedea, Prahova, pe cursul inferior al Arieşului, pe unii afluenţi ai Mureşului superior şi inferior, pe unele râuri  din bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe Putna, Rm. Sărat, în bazinele superioare ale Moldovei, Bistriţei şi Buzăului și mai mici pe cursul superior al Siretului, în bazinul hidrografic Bârlad și pe afluenții Prutului.
În interval a fost emisǎ o ATENŢIONARE HIDROLOGICǍ PENTRU FENOMENE IMEDIATE şi o AVERTIZARE HIDROLOGICǍ PENTRU FENOMENE IMEDIATE.
Se situeazǎ peste COTA DE ATENŢIE râul Râmna la s.h. Groapa Tufei (250+20)-jud. VN.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 23 – 24.08.2016 a fost  scădere, având valoarea de 4400 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile  de  Fier  debitele  au  fost  în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în creştere pe sectorul Brăila – Tulcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS