10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComuna - pol regional, o nouă unitate administrativ-teritorială

Comuna – pol regional, o nouă unitate administrativ-teritorială

O nouă unitate administrativ-teritorială ar putea apărea în România. Un proiect de lege privind reclasificarea localităţilor propune înfiinţarea a 183 de comune poli-regionali. Aceste localităţi, practic un fel de „supercomune“, au rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minimum 25 km. Proiectul de lege stipulează că dezvoltarea acestor localităţi este „sprijinită“ de guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară şi socio-culturală.
Dacă iniţiativa legislativă va găsi susţinere în parlament, comunele din România vor fi împărţite în două categorii: comune poli regionali şi alte comune. Aceste comune poli regionali, un fel de supercomune, au fost deja selectate de guvern, iar lista o puteţi citi mai jos.
Ce deosebeşte „supercomunele“ de comunele simple? Sunt localităţi cu rol de „loc central“ în judeţe care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educaţie, cultură, comerţ şi servicii. Ele vor avea o populaţie de minimum 2.000 de locuitori. În desemnarea drept comună – pol rural au fost luaţi în calcul mai mulţi factori: Rata migraţiei temporare a populaţiei, rata medie anuală de creştere a populaţiei, volumul populaţiei, accesibilitatea rutieră şi feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploataţiilor agricole.
Reamintim că executivul a selectat şi localităţile în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie, precum şi a celor care au în structura lor localităţi cu populaţie sub 100 de locuitori. Pentru aceste localităţi, executivul „încurajează unificarea administrativă“ la iniţiativa autorităţilor locale şi ca urmare a voinţei exprimate prin referendum local de către populaţie.
Comunele vizate trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025 dacă vor să îşi păstreze statutul actual. Altfel, începând din 1 ianuarie 2026, aceste localităţi vor fi unificate cu altele învecinate, la iniţiativa guvernului prin lege. Pe lista guvernului sunt aproape 170 de comune în care s-au produs scăderi de peste 30% ale populaţiei (1991-2012) şi circa 70 de oraşe care au pierdut peste 20% din locuitori (1990-2012).

Lista comunelor poli rurali din Oltenia

Dolj: Amărăștii de Jos, Bârca, Melinești, Moţătei, Plenița, Poiana Mare
Gorj: Baia de Fier, Mătăsari, Peştişani, Stoina,
Mehedinţi: Cujmir, Devesel, Siseşti
Olt: Iancu Jianu, Osica de Sus, Tufeni, Văleni, Vitomireşti
Vâlcea: Câineni, Grădiştea, Ladesti, Măciuca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS