Patru tone de grâu la hectar – o premieră a ultimilor zece ani

(FOTO: GdS)
(FOTO: GdS)

Producția de grâu a României a crescut în acest an cu 7% față de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiță s-a obținut o cantitate de 1,266 milioane de tone, a declarat pentru Agerpres ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Achim Irimescu.

„Culturile recoltate până în prezent nu au fost afectate de secetă și dacă ne luăm după ce spun producătorii, sudul țării a avut în primăvară chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2,075 milioane de hectare cu grâu și secară și s-a obținut o producție medie de 4,054 tone la hectar, deci un total de 8,41 milioane de tone de grâu, față de 7,85 milioane de tone în 2015“, a precizat Achim Irimescu.

Depășirea pragului de patru tone de grâu la hectar este o premieră pentru România ultimilor zece ani, în condițiile în care cele mai mari producții medii au fost obținute anul trecut, respectiv 3,84 tone la hectar, în 2011 – 3,68 tone la hectar, în 2014 – 3,58 tone la hectar și în 2008 – 3,40 tone la hectar, conform datelor publicate pe site-ul MADR.

Anul trecut, România a recoltat 7,851 milioane de tone de grâu, cu un randament de 3,84 tone la hectar, de pe o suprafață totală de 2,043 milioane de hectare.

350.000 de hectare cultivate cu porumb, calamitate

Irimescu a precizat că la cultura de floarea-soarelui se estimează o producție totală de 1,7 milioane de tone pentru 2016, cu un randament de circa 1.730 kg/ha, deoarece cultura nu a fost atât de puternic afectată de secetă ca în cazul porumbului, unde „e o mare problemă“.

„La floarea-soarelui estimăm o producție de 1,74 milioane de tone. Floarea-soarelui și porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deși la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă. Am fost în Ardeal și porumbul arăta foarte bine pentru că a plouat și mai mult acolo, însă sudul țării, Dobrogea și nordul Moldovei sunt puternic afectate de secetă, iar până la această oră datele noastre indică o suprafață de 350.000 de hectare calamitate, în diferite grade, între 30% și 70%“, a spus ministrul agriculturii.

În 2015, producția de floarea-soarelui a fost de 1,758 milioane de tone, cu o medie de 1,75 tone la hectar, iar suprafața recoltată s-a ridicat la un milion de hectare.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, România s-a clasat anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la floarea-soarelui atât din punct de vedere al producției, cât și al suprafeței, cu o cantitate de 1,75 milioane de tone obținută de pe un milion de hectare, deși față de anul 2014, producția de floarea-soarelui a scăzut cu 19,7%, din cauza randamentului la hectar care a coborât cu 19,6%.

Din datele furnizate de șeful MADR, producțiile recoltate până în prezent sunt de 308.000 tone la triticale (un hibrid de grâu și secară – n.r.), 1,334 milioane de tone la orz, 288.179 de tone la orzoaica de toamnă și 334.000 de tone la cea de primăvară, la ovăz – 314.000 tone, rapiță – 1,266 milioane de tone, iar la mazăre boabe – 107.000 tone.

Producția obținută la rapiță – 1,266 milioane de tone – este de departe cea mai bună din ultimii zece ani, cu o medie de 2.781 kg/ha de pe 455.388 hectare. În 2015, s-au recoltat 383.000 de hectare cu rapiță, iar producția a fost de 959.000 tone – conform site-ului MADR – cu o medie de 2.530 kg/ha.

Regiunea Mării Negre a devenit o forță pe piața internațională a grâului

Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, Uniunea Europeană, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, își va pierde titlul ca urmare a scăderii semnificative a producției de grâu a Franței, în timp ce poziția SUA pe piața mondială a continuat să se erodeze în ultimii ani.

Pe ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forță pe piața internațională a grâului, grație randamentelor ridicate, monedelor slabe și scăderii costurilor cu transportul. În aceste condiții, livrările de cereale din Rusia ar urma să crească din nou în acest an, în condițiile în care producția de grâu ar urma să atingă un nou record de aproximativ 70 de milioane de tone, ceea ce i-ar permite să exporte o cantitate de 30 de milioane tone de grâu, informează Financial Times.

Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii, însă în prezent un număr din ce în ce mai mare de țări din zona Golfului Persic și Africa renunță la grâul din SUA și Australia pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face ca și țări îndepărtate precum Africa de Sud și Mexicul, care în mod tradițional au cumpărat grâu din SUA, să înceapă să cumpere grâu din Rusia.

Situația este complet diferită pentru producătorii francezi, afectați de ploile abundente de la începutul anului, care au diminuat atât randamentele, cât și calitatea producției de grâu. Franța este principalul producător de grâu din UE, iar în urma scăderii producției franceze, UE va trebui să se mulțumească în acest an cu poziția secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Firma de consultanță Agritel estimează că în acest an producția de grâu a Franței va fi de 28,7 milioane de tone, mai mică cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, în timp ce exporturile în afara UE vor scădea cu 60% până la 5,1 milioane de tone. Pe lângă producția scăzută, fermierii francezi suferă și de pe urma prețurilor scăzute apărute pe piața internațională ca urmare a unor recolte consistente în Australia, Canada, Kazahstan, Ucraina și SUA.

Potrivit Bloomberg, principalul producător de grâu din Uniunea Europeană, Franța, a înregistrat în acest an cel mai redus nivel al producției din ultimii 30 de ani, ceea ce creează o oportunitate pentru exportatorii din regiunea Mării Negre.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 23 august 2016

Actualitate

» Vicepreședintele Agenției Medicamentului, Lazăr Iordache, arestat preventiv
» Păpuşile gigant pun pe jar Craiova
» Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare
» A cui e statuia?
» Opt carute, confiscate de politistii locali
» Puşi să achite consumul altora
» Cei trei români din dosarul “Sky News” rămân în arest preventiv. Decizia este definitivă
» Două cutremure de 2,8 și 3,4 grade pe Richter au avut loc în județul Vrancea
» ÎCCJ decide dacă cei trei complici ai jurnaliștilor Sky News rămân în arest preventiv
» ANM: Instabilitatea atmosferică scade
» Şapte suspecţi de terorism au fost arestaţi în luna august, în Franța
» Turcia mută bazele militare din centrul oraşelor
» Dosar penal constituit în cazul incendiului de la Rafinăria Petromidia Năvodari
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din Craiova
» Cazul Hexi Pharma: Dezinfectanții erau diluați în limite legale
» Vicepreședintele Agenției Medicamentului, reținut de DNA
» Aviaţia nigeriană a ucis mai mulţi lideri ai grupării teroriste Boko Haram
» Lucrări pe DN7, Piteşti – Râmnicu Vâlcea
» Instabilitate atmosferică accentuată până mâine dimineaţă
» 43 de percheziţii la persoane bănuite de infracţiuni economice
» Una dintre victimele exploziei de la Petromidia a decedat
» Ceaţă pe A1 Râmnicu Vâlcea – Deva
» Baroul București discută excluderea lui Victor Ponta
» Deficit de 13.000 de medici în spitalele din ţară
» 3,5 milioane de români muncesc în străinătate

Dolj

» Craiova: Accident de circulaţie pe Centura de Nord
» Dolj: Un tir încărcat cu cabluri electrice s-a răsturnat la Calafat
» Craiova: Căruţaşii amendaţi şi căruţele ridicate de poliţiştii locali
» Dolj: Cercetaţi penal după ce au fost prinşi fără permis de conducere
» Craiova: Acţiunile polițiștilor rutieri continuă
» Scandal în cartierul 1 Mai
» Craioveni cercetați pentru cruzime față de animale
» Pavel Badea se întoarce în PNL și în Consiliul Local
» Palat de Justiție la Craiova?
» Târgul se modernizează, Piața Gării mai stă o tură

Gorj

» Directorul Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu ameninţă cu demisia
» Gorj: Avarie la o conducă de apă din Târgu Jiu
» Gorj: A furat 300 de kilograme de cărbune de la CEO
» Doar trei ţări participă la Festivalul Internațional de Folclor
» Germanul Klaus Leiders a început activitatea la CEO
» Ambasadorul României în Belarus a deschis Târgul Meşterilor Populari

Mehedinţi

» Mehedinți: Polițiștii rutieri din nou în acțiune

Vâlcea

» Vâlcea: Cercetaţi pentru tâlhărie
» Sfaturi de la poliţie în cazul dispariţiei copilului de acasă

Sport

» Fotbal / Gareth Bale și-a prelungit contractul cu Real Madrid până în 2021
» Fotbal / Lotul lărgit al naționalei Muntenegrului pentru meciul cu România, din preliminariile CM 2018
» Irina Begu a fost eliminată din primul tur la New Haven
» CS Universitatea Craiova n-a găsit fotoliul de lider
» Copiii s-au bucurat de fotbal la „Han“

Magazin

» Horoscop

Top