27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o estimeare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 22 august – 4 septembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de  la Reading, Anglia.

În Oltenia, vremea va fi caldă în prima zi de prognoză, când media diurnă va fi apropiată de 30 de grade. În ziua de 22 august temperaturile maxime vor scădea până la o medie de 28 de grade și se va menţine la această valoare până în 26 august. Între 27 și 31  august, media regională va crește până spre 32 de grade, apoi va marca o scădere treptată până pe 4 septembrie, la o valoare de 28 de  grade. Mediile temperaturilor nocturne, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, vor oscila între 5 și 17 grade, cu cele mai ridicate valori în intervalele 22 – 24 august și 30 august – 2 septembrie și cu cele mai scăzute valori în zilele de 27 august și 4 septembrie.  Vor fi averse și descărcări electrice în primele trei zile de prognoză, după care probabilitatea de apariție a ploilor va fi foarte redusă.

La munte, în primele 4 zile ale intervalului, temperaturile maxime nu vor avea modificări semnificative şi se vor situa la o medie de 18 grade, apoi vor creşte spre medii jurul a 20 de grade, în perioada 28 august – 1 septembrie, după care marca o scădere uşoară. Temperaturile minime vor avea în medie valori de 12 grade, exceptând nopţile din perioada 24 – 27 august şi 3 – 4 septembrie când vor fi la medii de 9…10 grade. Luni, 22 august şi marţi, 23  august, vor fi averse pe arii relativ extinse, local însemnate cantitativ. Ploi slabe şi pe spaţii restrânse vor apărea şi în restul intervalului, în special în zilele de 24 și 25 august, precum şi în perioada 30 august – 4 septembrie.

În Dobrogea, vremea se va răcori de la o zi la alta, până în data de 26  august, asfel încât mediile maximelor diurne vor scădea, de la 32 la 27 de grade. Între 27 şi 31 august se va produce o uşoară creștere până la o medie de 30 de grade, după care, până la sfârșitul intervalului de prognoză, mediile diurne vor scădea uşor, din nou. Temperaturile nocturne se vor menține în jurul mediei de 21 de grade în primele trei zile, apoi vor marca o scădere până la 18 grade în data de 26 august. În intervalul 27 august – 4  septembrie, mediile  minimelor regionale vor avea variații nesemnificative, menținându-se la valori de 18…19 grade.  În  primele  trei  zile,  cu  precădere  în  cursul după-amiezelor, local vor averse slabe, apoi vremea va fi în general frumoasă, cu o probabilitate foarte redusă pentru ploi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS