17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgrometeo: Secetă pedologică în Dobrogea, Muntenia, Oltenia și Moldova, în perioada 20-26 august

Agrometeo: Secetă pedologică în Dobrogea, Muntenia, Oltenia și Moldova, în perioada 20-26 august

Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 de centimetri va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Moldova, Muntenia, Oltenia și doar izolat în nord-vestul Banatului și al Maramureșului, conform prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 20 – 26 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Transilvania, cea mai mare parte a Maramureșului, Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul, centrul și estul Moldovei, izolat în nord-vestul și nordul Munteniei. „În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei și Crișanei. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Olteniei, local în nord-vestul, centrul și estul Moldovei, izolat în nord-vestul și nordul Munteniei”, arată specialiștii ANM.
În acest context, procesele vegetative ale principalelor culturi agricole se vor desfășura în ritmuri normale în aproape toată țara, cu excepția zonelor afectate de secetă pedologică de lungă durată, unde acestea vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare deprecierea stării de vegetație la speciile prășitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (știuleți de dimensiuni reduse si boabe sistave, semințe seci la floarea-soarelui, plante sterile) cu un impact negativ asupra potențialului productiv al hibrizilor cultivați.
Floarea-soarelui se va afla la maturitatea ceară (60-100%) și deplină (30-100%), continuându-se lucrările de recoltare în zonele agricole din sudul și vestul țării. Hibrizii semitardivi și tardivi de porumb vor înregistra predominant fazele de maturitate în lapte (70-100%), ceară (30-100%) și deplină (10-60%) la nivelul întregii țări, iar la cei extratimpurii și timpurii semănați în epoca optima din zonele de câmpie se va semnala maturitatea deplina (10-100%).
„În centrul, nordul și vestul țării, la sfecla de zahăr se vor continua îngroșarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum și maturitatea tehnologica și recoltarea la soiurile de vară.
În majoritatea plantațiilor, la pomii fructiferi se vor înregistra dezvoltarea și coacerea fructelor, formarea mugurelui terminal și recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea deplină”, se arată în prognoza agrometeorologică. Vița de vie își va continua creșterea și acumularea zahărului în boabe, cu o stare de vegetație în general bună și medie în aproape toate podgoriile. La speciile de masă se vor semnala coacerea și recoltarea rodului.
Potrivit specialiștilor ANM, lucrările agricole din câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea terenului pentru campania de toamnă, etc.) se vor putea efectua în condiții bune, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Din punct de vedere meteorologic, prognoza de specialitate arată că în primele zile ale intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire a vremii, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa între 18 și 29 de grade Celsius la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de între 1 și 5 grade Celsius și între 15 și 25 de grade Celsius în restul zilelor, limite apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maxima a aerului se va încadra între 20 și 34 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă se va situa între 10 și 23 de grade Celsius, în aproape toată țara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.
În perioada menționată, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a țării. În primele zile ale perioadei vor fi posibile căderi de grindină, iar cantitățile de precipitații pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS