29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMexic: Unul din fiii lui 'El Chapo', printre victimele unei răpiri dintr-o stațiune

Mexic: Unul din fiii lui ‘El Chapo’, printre victimele unei răpiri dintr-o stațiune

Unul dintre fiii baronului drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, Jesus Guzman, se află printre cei șase bărbați răpiți luni în stațiunea balneară Puerto Vallarta, a informat justiția mexicană, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

„Jesus Alfredo Guzman Salazar, în vârstă de 29 de ani, fiul lui Joaquin Loera, a fost identificat” ca fiind printre cei răpiți, a declarat procurorul din statul Jalisco, Eduardo Almaguer, în cadrul unei conferințe de presă.

Șapte persoane înarmate au pătruns luni, în zori, în barul unui restaurant din stațiunea balneară situată pe țărmul Pacificului și au răpit mai multe persoane, cel mai probabil în cadrul unei reglări de conturi între traficanții de droguri.

Inițial autoritățile au avansat posibilitatea ca printre răpiți să se afle un alt fiu al lui Guzman — șeful cartelului Sinaloa, în prezent încarcerat—, Ivan „El Chapito”, de 33 de ani, însă ulterior au precizat că e vorba de Jesus Guzman.

Procurorul general a anunțat în cursul dimineții că la locul răpirii au fost găsite documente de identitate false. El a adăugat că primele elemente ale anchetei sugerează o implicare a cartelului Jalisco Noua Generație.

Militari și polițiști încearcă să găsească victimele și pe responsabilii pentru această răpire care suscită temeri privind izbucnirea unui război între bande.

„El Chapo” este încarcerat în închisoarea de la Ciudad Juarez, în așteptarea unei probabile extrădări în SUA, după evadarea sa dintr-o închisoare de maximă securitate în iulie 2015 printr-un tunel și arestarea sa șase luni mai târziu.

Șeful cartelului Sinaloa și-a pierdut deja un fiu, pe Edgar, asasinat în 2008 în parcarea unui centru comercial din Culiacan.

Cartelul Jalisco Noua Generația s-a implantat în Puerto Vallarta după moartea lui Ignacio ‘Nacho’ Coronel, șeful local al cartelului Sinalos al lui „El Chapo”, în 2010.

În câțiva ani, acesta a devenit unul dintre grupurile de traficanți de droguri cele mai puternice din Mexic, cu ramificații până în Asia și Europa. În 2015, acest cartel a doborât un elicopter militar cu lansatoare de rachetă, provocând moartea a șapte soldați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS