11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii, învăţaţi de medici cum să se ferească de antrax. Cum se manifestă boala şi ce măsuri urgente se iau

Fermierii, învăţaţi de medici cum să se ferească de antrax. Cum se manifestă boala şi ce măsuri urgente se iau

Având în vedere înregistrarea de cazuri confirmate de antrax la animale în localităţi din partea de sud a României şi în nord-estul Bulgariei, Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia populaţiei asupra riscurilor asociate acestei boli.Conform specialiştilor, antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis şi apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii. Transmiterea la oameni se face cel mai frecvent prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea , mult mai rar, ca urmare a inhalării de aer contaminat cu sporii bacilului sau prin consum de produse contaminate. Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari) sau care torc lâna.

Există trei tipuri de antrax: cutanat, respirator şi intestinal. Forma cutanată este o formă mai uşoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen, această formă netratată (cu penicilină) cauzează o mortalitate între 5 şi 20 % prin septicemie. În forma cutanată, la locul de pătrundere, bolnavul prezintă prurit, urmat de apariţia de leziuni care la început au aspect de papulă (mică umflătură roşie), apoi veziculă(băşicută cu lichid) şi în 2-6 zile în escară (ulceraţie cu piele necrozată, negricioasă) însoţită de edem masiv (segmentul unde localizată leziunea se umflă).

Forma respiratorie (boala scărmănătorilor de lână). Calea de pătrundere a sporilor bacilului în organism fiind plămânul, boala se manifestă prin tuse, febră mare, frisoane, insuficienţă respiratorie, lichidul de secreţie răspândit prin tuse fiind foarte infecţios. Este o formă gravă a bolii cu o mortalitate ridicată prin septicemie.

Forma digestivă. Agentul patogen pătrunde pe cale orală prin consum de carne infectată, cu apariţia diareii hemoragice, germenii intraţi în sânge pot produce septicemie, cu insuficienţe grave cardiace, renale, (edeme, hemoragii şi necroze în organe) cu o mortalitate de 50 %. Recomandări de la epidemiologi „Antraxul la om este o boală infecţioasă severă, motiv pentru care transmitem populaţiei să respecte cu stricteţe următoarele recomandări, în cazul apariţiei unui animal presupus bolnav. Este interzisă sacrificarea animalului, punerea în consum a produselor provenite de la animalul presupus bolnav, hrănirea altor animale cu carne/produse provenite de la animalul presupus bolnav, mutarea cadavrului, consumarea cărnii/produselor lactate, recoltarea lână şi piei şi prelucrarea acestora şi vinderea animalului”, spun reprezentanţii DSP Călăraşi. În cazul în care s-a luat contact cu un animal bolnav, persoana respectivă trebuie să se spele insistent pe mâini cu apă şi săpun, să anunţe veterinarul şi să se prezinte de urgenţă la medic.
Sursa: adevarul.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS