Propunere de clasare pentru incendiul din Târgul Municipal

În decembrie, anul trecut, un incendiu a mistuit toate standurile de haine 
second-hand din Târgul Municipal Craiova (Foto: arhiva GdS)
În decembrie, anul trecut, un incendiu a mistuit toate standurile de haine second-hand din Târgul Municipal Craiova (Foto: arhiva GdS)

Polițiștii de la Secția 2 au încheiat cercetările în dosarul penal deschis în cazul incendiului din Târgul Municipal Craiova, care a mistuit 600 de standuri și aproximativ 60 de tone de haine și încălțăminte second-hand. Dacă pompierii stabiliseră că incendiul a pornit de la sobele improvizate folosite de comercianți, expertul tehnic judiciar a constatat că a fost vorba de un scurtcircuit produs la instalația electrică. În urma concluziilor expertului tehnic, polițiștii craioveni au propus clasarea dosarului.

În după-amiaza zilei de 11 decembrie 2015, un incendiu a cuprins în numai câteva minute cele 600 de standuri de lemn din Târgul Municipal de pe strada Caracal, unde se vindeau aproximativ 60 de tone de haine și încălțăminte second-hand. Pompierii doljeni au intervenit cu zece autospeciale, însă nu au putut salva nimic, toate standurile și marfa comercianților fiind mistuite de flăcări. Deși în zona în care a izbucnit incendiul erau amplasați mai mulți hidranți, pompierii nu i-au putut folosi pentru că apa nu avea presiune.

Incendiul a izbucnit după plecarea comercianților și a clienților, așa că, din fericire, nici o persoană nu a fost rănită.

După stingerea incendiului, pompierii doljeni au anunțat că urmează să stabilească de unde au pornit flăcările.

Ulterior, la aproape o lună de la incident, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că specialiștii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Pompierii au explicat că incendiul a izbucnit la un stand din zona centrală a târgului, de la flacăra unui aparat de încălzire improvizat folosit de comercianți. Mai exact, comercianții se încălzeau cu butelii cu arzător, dar foloseau și godine improvizate sau chiar găleți metalice în care ardeau materiale textile, încălțăminte ori deșeuri de lemn și carton. În încheiere, pompierii doljeni au mai precizat că și declarațiile martorilor au ajutat la stabilirea cauzei incendiului. „Din discuţiile purtate cu persoanele aflate la locul producerii incendiului, persoana care a anunțat incendiul, personalul, respectiv administratorii SC Texind SA şi SC Pieţe şi Târguri Craiova, a reieşit faptul că vânzătorii foloseau pentru a se încălzi în sezonul rece mijloace improvizate cu flacără deschisă (butelii cu arzător, godine, recipienţi metalici în care erau utilizaţi drept combustibili diferite materiale textile, deşeuri lemn, hârtie, carton şi încălţăminte), fapte confirmate şi pe timpul desfăşurării activităţii de cercetare la faţa locului“, au precizat reprezentanții ISU Dolj.

Expertul tehnic a stabilit altceva

Cercetările în acest caz au fost preluate de polițiștii de la Secția 2, care au întocmit un dosar penal privind comiterea infracțiunii de distrugere. „Dosarul de distrugere se află în lucru la Secția 2 Poliție Craiova. S-a dispus efectuarea unei expertize judiciare, urmând ca un expert tehnic autorizat să stabilească circumstanțele în care a izbucnit incendiul“, au precizat atunci reprezentanții IPJ Dolj.

Întrebați despre mersul anchetei în acest dosar penal, polițiștii doljeni au precizat pentru Gazeta de Sud că cercetările s-au încheiat, iar dosarul a fost trimis procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. De asemenea, anchetatorii au menționat că expertul tehnic a stabilit altă cauză a incendiului. „Dosarul în cauză, în care s-au făcut cercetări privind comiterea infracțiunii de distrugere, a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de clasare. În urma expertizei judiciare s-a stabilit ca și cauză a incendiului un scurtcircuit“, au explicat reprezentanții IPJ Dolj. Rămâne de văzut dacă procurorii craioveni vor fi de acord sau nu cu propunerea de clasare a dosarului formulată de polițiști.

Nereguli în Târgul Municipal Craiova

În urma incendiului care a mistuit aproape jumătate din Târgul Municipal Craiova, care în decembrie 2015 era amplasat pe strada Caracal, pe un teren închiriat de Primăria Craiova de la SC Texind SA, au ieșit la iveală mai multe probleme.

De când a fost deschis oficial (septembrie 2013) și până în decembrie 2015, Târgul Municipal de pe strada Caracal a funcționat fără autorizația de securitate la incendiu. În cursul anului 2014, SC Texind SA a fost amendată și i s-a pus în vedere să obțină autorizația de securitate la incendiu. După aceea, lucrurile au rămas la fel, adică târgul a funcționat tot fără autorizația de securitate la incendiu. După incendiul de pe 11 decembrie, pompierii au amendat și SC Piețe și Târguri Craiova cu 50.000 de lei pentru că a permis funcționarea târgului într-un spațiu pentru care proprietarul nu avea autorizație de securitate la incendiu.

De asemenea, Târgul Municipal Craiova nu ar fi trebuit să fie dat în funcțiune fără procesul-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor, document care nu fusese semnat până în decembrie, anul trecut. De ce, totuși, a funcționat? Ca să nu se ajungă la un fenomen de… excluziune socială, după cum spunea în decembrie directorul SC Piețe și Târguri SRL, din subordinea Primăriei Craiova, Claudiu Neagoe.

„Târgul nu a fost recepționat oficial, deoarece nu au fost finalizate și recepționate toate lucrările executate de proprietarul terenului, firma Texind. Nu putem spune că lucrările nu au fost făcute, dar nu au fost executate la standardele solicitate, nu au calitatea cerută.

Într-adevăr, târgul nu putea să fie dat în folosință fără recepție totală, dar am funcționat pentru a evita fenomenul de excluziune socială, deoarece acolo erau aproximativ 600 de comercianți care vindeau haine din care își întrețin familiile“, a explicat Neagoe.

Acesta din urmă a mai susținut că, până în decembrie 2015, fuseseră recepționate parțial instalația electrică și halele târgului.

De asemenea, s-a mai stabilit că Texind instalase hidranții pe o rețea de 35 mm, pe când în avizul ISU era menționat că rețeaua trebuia să aibă 110 mm.

Distrugerea

Potrivit Codului Penal, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia se pedepsesc cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

28 septembrie 2016

Craiova: Taximetriștii, verificați de polițiștii rutieri

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Dolj și Biroului Rutier Municipal Craiova, împreună cu specialiști sin cadrul Registrului Auto Român – Agenția Dolj au organizat, ieri, o acţiune în municipiul Craiova pentru verificarea legalității ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 13 august 2016

Actualitate

» Atac armat într-un tren din Elveţia
» Joseph Biden va vizita Turcia
» Inundaţii în Myanmar
» Regina Ana a fost înmormântată în noua catedrală de la Curtea de Argeș
» ​Procuratura din Istanbul cere arestarea lui Gullen pentru tentativa de lovitură de stat
» Ministrul suedez al Educaţiei a demisionat după ce a fost prin băut la volan
» Papa s-a întâlnit cu mai multe foste prostituate
» Tezaurul Muzeului de Istorie nu este asigurat
» CFR Calatori suplimenteaza numarul de trenuri si capacitatea de transport de Sfanta Maria
» Ostatisci eliberaţi
» IGPR: 77 de infracțiuni economice depistate și 11 persoane reținute
» Canada: marijuana poate fi cultivată legal acasă, în scop medicinal
» Stare de urgenţă în Puerto Rico din cauza virusului Zika
» Accident mortal la Malu Mare
» Anca Dragu, ministrul finanţelor: Cea mai mare creştere a PIB din UE, cea din România, este sustenabilă
» Propunere de clasare pentru incendiul din Târgul Municipal
» Trei bărbați care apar în reportajul Sky News, reținuți de DIICOT
» Un nou scandal marca Sky News
» Stuart Ramsay: „Nici o minciună, nici o înscenare“
» Ministrul justiţiei: „Statul să acţioneze dacă materialul Sky News nu este real“
» Alro va furniza aluminiu producătorului de aeronave Airbus

Dolj

» Doi craioveni, arestați preventiv pentru furturi din autoturisme
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doi şoferi morţi în urma unui accident produs în comuna Malu Mare
» Mirajul ecranului în Craiova de altădată
» Cine rupe copacii tineri de pe străzile Băniei?
» Cartea de weekend: În altă viață, de Marc Levy – Editura Trei

Sport

» JO 2016 – Canotaj: Medalie de bronz pentru echipajul feminin de 8+1 al României
» Fotbal / Sebastian Colţescu i-a şcolit pe „fluieraşii” din Dolj
» Fotbal / CSO Filiaşi a făcut instrucţie cu Jiul Petroşani
» Fotbal / Trupa lui Papură, învinsă de o echipă de Liga a IV-a (galerie foto)
» JO 2016 – Atletism: Craioveanca Florina Pierdevară a ratat calificarea în semifinalele probei de 1.500 m
» JO Rio – Haltere: Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la categoria 85 kg
» JO Rio – Tenis: Mergea și Tecău, medaliați cu argint la dublu masculin
» Vis împlinit pentru antrenorul Podeanu şi spadasinele de aur

Magazin

» O genă are capacitatea de a încetini și inversa procesul de îmbătrânire
» Bancul zilei
» Ia te uită! – Codul lui Da Vinci
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top