14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSănătatea, Educația și Drepturile sociale - priorități ale primei rectificări bugetare din acest an

Sănătatea, Educația și Drepturile sociale – priorități ale primei rectificări bugetare din acest an

Sănătatea, Educația și Drepturile sociale sunt priorități ale primei rectificări bugetare din acest an, a afirmat ieri premierul Dacian Cioloș, precizând că a fost acordată o atenție deosebită și investițiilor.
Prim-ministrul a anunțat că situația investițiilor pe primele șase luni este mai bună decât în perioada similară a anului trecut.
„Am acordat și acordăm atenție și investițiilor – suntem conștienți că nu e suficient să punem mai mulți bani pentru consum în salarii, în beneficii sociale. E important să vedem și cum evoluează investițiile. (…) Pe primele șase luni avem o situație mai bună decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu trei domenii care se evidențiază cu execuție bună pe investiții: dezvoltarea regională, transporturile și agricultura“, a explicat Cioloș, într-o declarație de presă, la Palatul Victoria.
În ceea ce privește Sănătatea, premierul a precizat că prin rectificare se asigură resursele pentru aplicarea ordonanței care vizează corectarea grilelor de salarizare, pentru finanțarea unor programe de sănătate, dar și pentru a asigura medicamente compensate și gratuite.
„Avem o alocare bugetară suplimentară de aproape 570 de milioane de lei, care va viza peste 163.000 de persoane ce, prin corectarea grilei de salarizare, vor avea venituri mai mari. Alte 860 de milioane sunt asigurate sub forma creditelor de angajament pentru diferite programe de sănătate care se derulează în acest an“, a explicat prim-ministrul.
Referitor la domeniul Educației, Dacian Cioloș a anunțat o alocare suplimentară de peste un miliard de lei.
„E vorba de bani destinați corectării grilei de salarizare, (…) dar și pentru eliminarea unor nedreptăți în ceea ce privește salariile personalului din învățământ, nedreptăți care au fost corectate printr-un proiect de lege adoptat de parlament. (…) Din acest miliard vor merge bani și pentru finanțarea unor programe educaționale“, a spus Cioloș, precizând că rectificarea în Educație „vizează aproape 280.000 de cadre didactice și auxiliare“.
Premierul a afirmat că guvernul și-a asumat plata drepturilor sociale, indiferent dacă acestea au fost asumate anterior elaborării bugetului pe acest an sau ele au intervenit pe parcursul anului, prin decizii ale parlamentului.
„Prin rectificare alocăm peste 2,8 miliarde de lei în bugetul Ministerului Muncii. Jumătate, circa 1,4 miliarde de lei, sunt destinate plății indemnizației pentru creșterea copilului, dar și unor ajutoare sociale sau alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu dizabilități“, a adăugat Cioloș.
El a menționat că alte 1,4 miliarde de lei sunt destinate asigurării plății pensiilor până la sfârșitul anului.
„Am spus-o de mai multe ori, în ciuda unor lucruri care au tot rulat pe unele ecrane, că guvernul tehnocrat taie pensiile. Ne asumăm această responsabilitate și acoperim sumele necesare pentru plata pensiilor până la sfârșitul anului, deci nu se pune problema de nici o tăiere de pensii“, a precizat Dacian Cioloș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS