10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReportaj Sky News despre traficanţii de arme din România

Reportaj Sky News despre traficanţii de arme din România

Mai mulți jurnaliști de investigație de la Sky News au venit în România, unde s-ar fi întâlnit cu traficanți dispuși să vândă armament unor cumpărători din Europa Occidentală. Ulterior, Sky News a făscut publică o filmare care arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti.

”Analiștii în domeniul securității susțin că celulele teroriste islamiste și atacatorii de tipul ‘lup singuratic’ iau acum în calcul achiziționarea de arme automate drept cea mai bună modalitate de a comite crime în masă în locuri publice. Granițele deschise ale Europei înseamnă acum că arme precum pistolul-mitralieră AK-47 pot fi ușor livrate cumpărătorilor din Europa Occidentală”, notează în continuare Sky News.

Pistolul-mitralieră AK-47 este cea mai cerută armă, una rar folosită de infractorii obișnuiți, după cum au mărturisit traficanții de arme contactați de jurnaliștii britanici.

După luni de negocieri, Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți pregătiți să arate de ce ofertă dispun. ”Nu este niciun subterfugiu aici. Ei știau că noi suntem o instituție de presă care dorește să ilustreze modul relativ ușor de procurare a unei arme și credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puțin lucrurile. Ceea ce este esențial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiți să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui — celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriștilor, fără nicio deosebire”, a explicat unul dintre jurnaliștii britanici.

„Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4×4 va fi parcat pe partea opusă a drumului şi va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în maşina noastră şi să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinaţia finală”, se arată în reportaj.

Sky News povesteşte cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte. „Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate într-o maşină. Ne-au luat cheia de la maşină. După ce au deschis portbagajul maşinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare”.

”Le aducem din Ucraina împreună cu muniția, cât de multe doriți”, a spus unul dintre membrii bandei de traficanți de arme. Acesta a precizat că banda lui se ocupă doar de arme de foc, dar are legături strânse cu altă bandă, specializată în armament greu, grenade și mine. Printre armele prezentate jurnaliștilor britanici erau și puști cu lunetă, de ultimă generație. Una dintre ele, care costa 3.000 de euro, era un model austriac Steyr.

Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracțională către Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinație, notează Sky News.

Reveniți la Londra, jurnaliștii Sky News au arătat înregistrările video din România unor ofițeri din cadrul National Crime Agency (NCA), care au confirmat că tipul de arme, locul întâlnirii (cu traficanții români) și prețurile discutate erau în concordanță cu informațiile NCA.

”Armele provin adesea din apropierea unor zone de conflict precum Ucraina, așa cum este cazul locului întâlnirii dumneavoastră”, le-a spus jurnaliștilor Ian Cruxton, director în cadrul NCA pentru combaterea criminalității organizate.

Astăzi, Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a precizat că informațiile apărute în media vor fi verificate. „Verificăm veridicitatea celor apărute în media astăzi. Sunt multe necunoscute, sunt multe nepotriviri. Pare puțin ciudat că traficanții de arme s-au lăsat fotografiați de jurnaliștii britanici și mai ales că lasă de înțeles că traficanții știu că sunt jurnaliști”, a declarat Daniel Horodniceanu pentru Agerpres.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS