10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCererea privind excluderea lui Victor Ponta se va discuta pe 23 august

Cererea privind excluderea lui Victor Ponta se va discuta pe 23 august

Cererea Monicăi Macovei privind excluderea din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta se va lua în discuţie în prima şedinţă a consiliului baroului, care va avea loc la data de 23 august a declarat decanul Baroului, Ion Dragne.
Potrivit legii 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, calitatea de avocat încetează „prin renunţarea scrisă la exerciţiul profesiei, prin deces, dacă împotriva avocatului s‑a luat măsura excluderii din profesie ca sancţiune disciplinară, dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat”, scrie Medifax.
Aceeaşi lege arată că este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închi­soare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, cel care a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească, sau a săvârşit abateri disciplinare grave, sancţionate cu măsura excluderii din profesie dar şi cel căruia i s‑a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească sau disciplinară.
În cazul lui Victor Ponta, ar putea fi vorba despre o eventuală excludere din barou ca urmare a unei abateri disciplinare, hotărâre care s-ar putea lua de Consiliul Baroului Bucureşti dacă retragerea titlului de doctor va rămâne definitivă la instanţă.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor acordat în 2003 fostului premier Victor Ponta, au anunţat oficiali din ministerul Educaţiei. În ordinul de ministru emis luni se arată că „se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, nr 5663 din 15.12. 2003”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS