Turcia a demis încă 1.389 de militari

epaselect epa05427171 Turkish police arrest Turkish soldiers at the Taksim Square in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control.  EPA/SEDAT SUNA

Alţi 1.389 de membri ai forţelor armate turce au fost demişi şi au fost introduse noi măsuri cu rolul de a preveni inflitrarea susţinătorilor organizaţiei clericului Fetullah Gulen în aparatul de stat, potrivit unui decret publicat duminică în Monitorul Oficial al Turciei, notează agenţia Anadolu, citată de Agerpres.

Decretul prevede excluderea din forţele armate a membrilor corpului militar care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale sau sunt simpatizanţi ai organizaţiei teroriste Fetullah.

Printre militarii excluşi se numără colonelul Ali Yazici, fostul consilier al preşedintelui Erdogan; locotenent-colonelul Levent Turkkan, fost consilier al Şefului Statului Major General şi colonelul Tevfik Gok, care a servit ca asistent executiv al ministrului Apărarii.

Anterior, autorităţile turce au demis 1.648 de militari, inclusiv 149 de generali şi amirali.

Decretul a confirmat şi o serie de măsuri anunţate recent de preşedintele Erdogan, între care trecerea forţelor de uscat, aeriene şi navale în subordinea directă a Ministerului Apărării şi închiderea tututor şcolilor militare, care vor fi înlocuite cu Universitatea Naţională de Apărare, ce se va afla sub coordonarea Ministerului Apărării.

Starea de urgenţă a fost declarată în Turcia pe data de 20 iulie, la doar câteva zile după o tentativă de lovitură de stat, când o facţiune a armatei turce a încercat să înlăture Administraţia Recep Tayyip Erdogan pe 15 iulie, Ankara atribuind tentativa de lovitură de stat simpatizanţilor clericului musulman Fehtullah Gulen, aflat în Statele Unite.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

4 septembrie 2016

Turcia bombardează pozițiile PKK din estul țării

Armata turcă a bombardat 10 poziții ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în estul țării, la câteva ore după confruntări care s-au soldat cu moartea a 22 de soldați turci, a anunțat duminică agenția de presă Anadolu citată de AFP

Sumarul ediției de duminică, 31 iulie 2016

Top