8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonia va introduce un "impozit pe supermarketuri" de la 1 septembrie

Polonia va introduce un „impozit pe supermarketuri” de la 1 septembrie

Un nou impozit progresiv pe comerțul cu amănuntul, botezat „impozit pe supermarketuri”, și care a fost criticat drept discriminatoriu și xenofob de principalele lanțuri de distribuție, va fi introdus de la 1 septembrie în Polonia, potrivit unei legi promulgate sâmbătă de președintele conservator Andrzej Duda, informează Agerpres.

Noua taxă va fi de 0,8% pe cifra de afaceri a companiilor cu o cifră de afaceri lunară mai mică de 170 milioane zloți (38,3 milioane euro) și de 1,4% pentru societățile care realizează o cifră de afaceri mai mare decât suma menționată. În schimb, societățile de distribuție care realizează o cifră de afaceri lunară mai mică de 17 milioane zloți sunt scutite de la plata noii taxe.

Conform guvernului condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), noul impozit va garanta „egalitatea de drepturi și de șanse a micilor comercianți polonezi în raport cu marii jucători din sectorul distribuției”, respectiv marile lanțuri străine care au o prezență puternică în Polonia.

Organizația companiilor poloneze din sectorul comerțului și distribuției (POHiD), care reprezintă interesele companiilor de distribuție în special a grupurilor franceze Auchan, Carrefour, Castorama, E. Leclerc, a companiilor germane Kaufland, Lidl și Metro, a grupului portughez Jeronimo Martins sau a celui britanic Tesco, a anunțat că va recurge la toate mijloacele juridice și instituționale pentru a denunța noua măsură fiscală. Potrivit POHiD, un număr de zece grupuri de distribuție cu capital străin ar urma să verse 80% din sumele colectate de fiscul polonez din sectorul de distribuție. În consecință, POHiD crede că noua măsură fiscală este o dovadă a xenofobiei față de un sector care a investit 50 de milioane de euro în Polonia și a creat 200.000 de locuri de muncă.

Sumele generate de nou impozit ar urma să permită guvernului de la Varșovia să-și finanțeze o parte din promisiunile făcute în timpul campaniei electorale printre care și acordarea unei alocații de 50 de zloți (112 euro) pe lungă familiilor cu cel puțin doi copii.

În România, Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, 11 iulie 2016, legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare de proveniență autohtonă, pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în week-end. Potrivit actului normativ, „comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare”. Actul normativ stipulează faptul că de la noile prevederi vor fi exceptați comercianții a căror cifră de afacere este de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS