5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul turc continuă epurările din armată. Organizaţii de presă închise, jurnalişti concediaţi

Guvernul turc continuă epurările din armată. Organizaţii de presă închise, jurnalişti concediaţi

Guvernul de la Ankara continuă epurarea masivă în structurile statului turc. Aproape 90 de diplomaţi au fost concediaţi din Ministerul de Externe, iar 47 de ziarişti au fost arestaţi. Turcia a anunţat că imamul Fethullah Gulen, considerat organizatorul tentativei de lovitură de stat, ar putea fugi din Statele Unite ca să nu fie extrădat. Preşedintele Erdogan a cerut din nou trecerea armatei şi a serviciului de informaţii sub directa comandă a şefului statului. Doi importanţi generali şi-au dat demisia din forţele armate după ce miercuri 1.700 de militari au fost degradaţi şi concediaţi. Din grup fac parte 149 de generali şi amirali, adică 40% din corpul ofiţerilor de rang superior din armata Turciei. De la înăbuşirea puciului au fost arestaţi 15.000 de militari.
O a doua ţintă a guvernului a fost miercuri presa. Trei agenţii de presă, 16 canale de televiziune, 45 de ziare şi 15 reviste au fost închise. 29 de editori au fost concediaţi.
În ultimele 3 zile au fost emise mandate de arestare pentru 89 de jurnalişti suspectaţi că au legături cu reţeaua condusa de Fethullah Gulen.
Statele Unite au anunţat că înţeleg dorinţa autorităţilor de la Ankara de a-i pedepsi pe autorii tentativei de lovitură de stat, dar arestarea ziariştilor duce Turcia pe un drum periculos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS