10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de mii de persoane au fost evacuate în California din cauza incendiilor de vegetaţie

Zeci de mii de persoane au fost evacuate în California din cauza incendiilor de vegetaţie

E stare de urgenţă în statul american California, în zonele pârjolite de două uriaşe incendii de vegetaţie. Pădurile din apropiere de Los Angeles şi San Francisco ard de câteva zile. Zeci de mii de persoane au fost evacuate, pentru că locuinţele lor riscă să fie mistuite de flăcări.
Focul s-a răspândit cu repeziciune pe colinele de lângă Los Angeles, într-o zonă în care de 60 de ani nu a mai fost niciun incendiu. Flăcările au ajuns la porţile oraşului. 20.000 de oameni au fost forţaţi să-şi abandoneze casele.

Sunt ameninţate 2.000 de clădiri şi complexe comerciale. Multe drumuri şi autostrăzi au fost închise. Cenuşa s-a aşternut peste tot şi autorităţile au emis alertă de poluare a aerului, recomandând persoanelor vârstnice şi copiilor să rămână în interior. Sunt mobilizaţi 3.000 de pompieri, cu 26 de elicoptere.

În nordul Californiei, incendiul a devastat deja 60 de kilometri pătraţi de vegetaţie, a distrus 20 de case şi ameninţă alte 1.600. Situaţia e agravată de temperaturile ridicate şi vegetaţia foarte uscată, după 5 ani de secetă. Păduri întregi au devenit lemne de foc şi servesc acum drept combustibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS