Ministerul Sănătăţii: Medicii vor face gărzile pe baza unui contract separat, de la 1 august

(Foto: evz.ro)
(Foto: evz.ro)

Ministerul Sănătăţii a anunțat că gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute, începând cu 1 august, pe baza unui contract de muncă separat, după ce Federaţia Solidaritatea Sanitară şi-a exprimat nemulţumirile referitoare la acest aspect.

Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura, în interesul personalului medical, că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare, va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte, în contextul prevederilor OUG 20/2016, aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme.

Ministerul anunţă că, de comun acord cu reprezentanţii sindicali, a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.

„Ministerul Sănătăţii lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală. Aşadar, odată incluse cererile şi recomandările în forma nouă a OMS 870/2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afişată în transparenţă decizională“, mai precizează instituţia. Reacţia Ministerului Sănătăţii vine după ce, ieri, Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat că a recomandat medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor, aceasta fiind o formă de protest după ce nu s-a ajuns la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii în privinţa drepturilor doctorilor.

Federaţia Solidaritatea Sanitară propune ca medicii să nu mai facă gărzi suplimentare

„Având în vedere faptul că negocierile cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, purtate în data de 22.07.2016, au evidenţiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe această temă au indicat situaţia dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federaţia Solidaritatea Sanitară a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore“, anunţă Federaţia Solidaritatea Sanitară, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, recomandarea a fost transmisă până în acest moment la 12.000 de doctori din spitalele publice, precizându-se că „în condiţiile în care medicii pun în practică această recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privinţa activităţilor specifice gărzilor“.

De asemenea, federaţia a anunţat lansarea unei petiţii pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi.

STUDIU: 76% din medicii români au fost de gardă între 30-36 de ore neîntrerupt

76% din medicii români spun că muncesc de gardă şi 36 de ore în continuu, ceea ce duce la o oboseală cruntă şi la scăderea calităţii serviciilor medicale, potrivit unui studiu realizat de Federaţia Solidaritatea Naţională.

Exodul absolvenţilor de medicină a generat o lipsă de personal acută în spitalele din România, lucru care se resimte în special la schimburile de gardă. Astfel, medicii au ajuns să lucreze şi 36 de ore în continuu fără pauză, se arată în studiul „Gărzile medicilor. Situaţia actuală şi principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru şi organizarea gărzilor în unităţile sanitare publice“, realizat de Federaţia Solidaritatea Naţională.

„Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore mai mare de 24; 76% dintre medici au lucrat continuu un număr maxim de ore cuprins între 30 şi 36 de ore“, se arată în studiul citat.

Studiul mai arată că media orelor lucrate săptămânal de medici este de 62,3 ore (echivalentul a peste 1,7 norme). În jur de 94% dintre medicii care fac gărzi lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână, iar 96,7% lucrează mai mult de 36 de ore pe săptămână, care este, de altfel, durata normală a unei săptămâni de lucru pentru un medic.

Media lunară a timpului de lucru al medicilor care efectuează gărzi este de circa 234 de ore (echivalentul a 1,56 norme), 48% dintre medici lucrând peste această medie. De asemenea, 69,5% dintre medicii care efectuează gărzi lucrează între 200 şi 300 de ore pe lună, iar 9,5% dintre medicii care efectuează gărzi declară că lucrează mai mult de 300 de ore pe lună.

Studiul mai arată că 53% dintre medici efectuează între cinci şi zece gărzi pe lună. Luând în considerare valoarea minimă a timpului mediu de lucru, respectiv 1,56 norme pe lună, putem calcula durata muncii unui medic de-a lungul întregii sale vieţi, raportat la durata normală a muncii. Astfel, 48% dintre medici lucrează echivalentul a mai mult de 62,4 ani de muncă de-a lungul întregii vieţi profesionale.

În aceste condiţii, 39% din respondenţi atrag atenţia asupra efectelor negative pe care volumul foarte mare de muncă neîntreruptă îl are asupra lor: creşterea riscului de erori profesionale, sub forma unui impact negativ asupra siguranţei pacientului şi a serviciilor medicale, şi scăderea calităţii serviciilor medicale.

De asemenea, 80% dintre respondenţi au indicat un impact negativ direct sau implicit asupra calităţii şi siguranţei serviciilor medicale.

Medicii cer plata suplimentară a orelor de gardă şi reducerea numărului de gărzi. De asemenea, studiul mai arată că ar trebui impusă limita muncii continue la maximum 24 de ore în continuu, cu 24 de ore libere după gardă.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 25 iulie 2016

Actualitate

» Tragedie la Jiu
» Alergiile la polenul de ambrozia, tot mai multe în Oltenia
» Încep înscrierile pentru învăţământul seral
» Când e gata cartierul chinezesc?
» Între 3 si 10 pe loc, la Medicină
» Atacatorul din Ansbach, simpatizant al grupării Stat Islamic
» Preşedintele Comisiei Europene: Turcia nu este, deocamdată, în situaţia de a adera la Uniunea Europeană
» Peste 30 de persoane au fost arestate la concertul Guns N’ Roses din New Jersey
» Autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 42 de jurnaliști
» Atac sângeros într-un club din Florida soldat cu moartea a două persoane
» Atentat cu maşină-capcană la 80 de kilometri de Bagdad, cel puţin 14 morţi
» SUA: Începe Convenția Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului la prezidențiale
» Magistrații europeni solicită NATO să ceară Turciei eliberarea miilor de judecători și procurori arestați
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Coloană de autovehicule la stația de taxare de la Fetești
» Traian Băsescu: Procurorii au avizat trimiterea mea în judecată pentru că doamna Firea s-a simţit ameninţată
» Trafic îngreunat pe Autostrada Soarelui după un accident soldat cu un rănit
» Germania: Un imigrant sirian a ucis cu maceta o femeie însărcinată şi a rănit alte două

Publireportaj

» Finalizarea proiectului „EXTINDERE REŢEA DE APĂ ŞI CANALIZARE ÎN COMUNA BÂRCA, JUDEŢUL DOLJ“

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Dolj

» Dolj: Lipsa de experiență și consumul de băuturi alcoolice l-au “trimis” la spital
» Craiova: Din neatenția unui conducător auto, un copil de 9 ani a ajuns la spital
» Câștigători la „Vara șahistă craioveană” – 2016
» Dolj: Patru tineri, posibil înecaţi în Jiu
» Craiova: Se opreşte apa în cartierul George Enescu
» DNA: Adrian Mititelu, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi înşelăciune
» 19 incendii în weekend în Dolj

Gorj

» Trei angajaţi ai CEO au protestat în faţa companiei
» Cinci administratori de pensiuni şi hoteluri din Rânca, amendaţi de DSVSA
» Românul mort la Nisa va fi adus joi la Rovinari
» A fost prelungită perioada de înscriere pentru admiterea la UCB Târgu Jiu
» Expoziţie de arhitectură la Târgu Jiu
» Târgu Jiu: Marian Negrescu, un nou mandat la şefia Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”
» Gorj: Continuă căutările fetiţei care a dispărut în Jiu
» Gorj: Protest în faţa sediului CEO
» Director CEO, trimis în judecată
» Gorj: Fetiţă de 10 ani, dispărută în râul Jiu
» Gorj: Femeie rănită după un scandal cu împuşcături

Mehedinţi

» Razie pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: Accident la o trecere la nivel cu cale ferată din Şimian
» Mehedinţi: Tânăr înecat în Dunăre
» Amenzi aplicate mehedinţenilor turbulenţi

Vâlcea

» Vâlcea: 31 de cupluri sărbătoresc “Nunta de aur”
» Vâlcea: Arestat preventiv pentru trafic de droguri

Sport

» Turneul de la Montreal:Halep și Niculescu, prima partidă împreună la dublu
» Handbal (f): Jucătoarele Florentina Stanciu Grecu şi Yuliya Zaremba au semnat cu SCM Craiova
» Handbal (f) / România a încheiat pe ultimul loc turneul din Norvegia
» Fotbal / Comisia de Disciplină a FRF a amânat pentru miercuri cazul Rapid
» Tenis / Gael Monfils și-a adjudecat titlul la Washington

Magazin

» “Drumul Regilor – Transalpina”, de Dumitru Budrala, va fi lansat oficial în septembrie

Top