17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia cere Turciei să dea dovadă de reținere în legătură cu reintroducerea pedepsei cu moartea

Grecia cere Turciei să dea dovadă de reținere în legătură cu reintroducerea pedepsei cu moartea

Turcia ar trebui să dea dovadă de reținere și să evite reintroducerea pedepsei cu moartea după lovitura de stat militară eșuată de săptămâna trecută, a declarat ministrul grec de externe, potrivit Reuters.

Turcia a abolit pedeapsa capitală în 2004, în susținerea cererii ei de lungă durată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Dar după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, presedintele Tayyip Erdogan a declarat în fața mulțimilor de susținători care scandau pentru pedeapsa cu moartea că astfel de cereri pot fi discutate în parlament, conform Agerpres.

„Învingătorii conflictului intern din Turcia trebuie să arate mărinimie față de învins, autoreținere și să nu reinstaureze pedeapsa cu moartea”, a declarat ministrul grec de externe Nikos Kotzias ziarului Realnews într-un interviu publicat înainte de apariție duminică.

Kotzias a adăugat că UE a salutat înfrângerea loviturii de stat și dorește o Turcie democratică care să respecte interesele și nevoile tuturor grupurilor religioase, sociale și etnice. „Noi nu vrem o Turcie a răzbunării, dezbinării și destabilizării”, a declarat el pentru Realnews.

Liderii UE, inclusiv președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel, au declarat că Ankara nu trebuie să reintroducă pedeapsa capitală dacă dorește să adere la UE într-o zi, amintește Reuters.

Dar ministrul turc al justiției a afirmat vineri că problema dacă Turcia reintroduce sau nu pedeapsa cu moartea ar trebui considerată din punct de vedere legal și nu legată de ceea ce dorește UE.

Întrebat dacă Grecia va trimite înapoi opt soldați turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar după lovitura de stat eșuată, Kotzias a spus că „acest lucru va fi decis de judecători și alte autorități pertinente. Cu siguranță că va fi luat în considerare în ce măsură cei opt (soldați) au făcut parte din puci”.

Militarii, trei maiori, trei căpitani și doi sergenți majori, au aterizat în orașul Alexandroupolis de la granița de nord a Greciei sâmbăta trecută. Ei au fost arestați și au cerut azil politic.

Autoritățile turce i-au numit „trădători” și „elemente teroriste” și au cerut Atenei să-i extrădeze. Grecia a declarat că va examina cererile lor de azil rapid.

Joi, bărbații au fost condamnați pentru intrare ilegală în Grecia la două luni de închisoare cu suspendare. Cererile lor de azil sunt în curs de examinare și ei urmează să apară în fața autorităților de imigrare săptămâna viitoare pentru interviuri.

Un avocat care reprezintă patru dintre bărbați a declarat că ei se tem pentru viețile lor dacă vor fi trimiși înapoi în Turcia.

Potrivit lui Kotzias, ar trebui să se facă clar diferența între oamenii care luptă pentru drepturile lor într-un mod democratic și cei care pun la cale lovituri de stat, bombardează parlamente și ucid protestatari.

„Acești oameni indiscutabil merită solidaritatea noastră. Nimeni nu trebuie să uite că cei din spatele loviturii de stat s-au întors contra instituțiilor democrației turce”, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS