10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOameni de știință din Brazilia au găsit urme ale virusului Zika la țânțari comuni

Oameni de știință din Brazilia au găsit urme ale virusului Zika la țânțari comuni

Cercetători brazilieni au anunțat joi că au găsit semne ale virusului Zika la un țânțar comun, care este o specie diferită de cea a țânțarilor Aedes aegypti, țânțari cunoscuți drept principalul vector de transmitere al acestui virus, informează Reuters.

Ei au avertizat, totuși, că sunt necesare teste suplimentare pentru a determină dacă această specie, cu numele științific Culex quinquefasciatus, este cu adevărat responsabilă pentru transmiterea virusului la om și în ce măsură, în caz că acest lucru se confirmă.

Oameni de știință de la institutul de cercetare brazilian Oswaldo Cruz au descoperit urme de Zika la țânțari Culex capturați în și în jurul orașului Recife, capitala statului Pernambuco, cel mai grav afectat de epidemia de Zika izbucnită anul trecut.

Cu toate acestea, rămâne de stabilit dacă țânțarul comun, deși capabil să poarte Zika, ar fi o sursă importantă de infecție la om.

Țânțarii Culex sunt mai răspândiți decât Aedes aegypti, principala specie responsabilă pentru transmiterea virusului Zika, și sunt capabili să reziste la un climat mai temperat.

Virusul Zika, care afectează 1,5 milioane de persoane din țara gazdă a Jocurilor Olimpice, poate să fie responsabil pentru febră, dureri articulare și, în anumite cazuri mai rare, de probleme neurologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS