14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSRI: Zece persoane suspectate de terorism, declarate indezirabile pe teritoriul României în 2015

SRI: Zece persoane suspectate de terorism, declarate indezirabile pe teritoriul României în 2015

Serviciul Român de Informaţii anunţă că în anul 2015 zece persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile, la solicitarea SRI, precizările venind în contextul în care în care raportul Europol publicat astăzi arată că 11 suspecţi au fost arestaţi în România anul trecut, scrie Mediafax.
„În contextul nelamuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului in Europa, in anul 2015, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari. Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii”, anunţă Biroul de Presă al SRI.

Precizările au fost făcute în contextul în care în raportul Europol privind situaţia şi tendinţele terorismului în UE (TE-SAT) 2016, publicat miercuri pe site-ul instituţiei, se arată că România a arestat unsprezece persoane suspectate de terorism în anul 2015. „Ţări precum România şi Slovacia au anunţat un nivel scăzut al ameninţării, deşi erau conştiente de riscul reprezentat de luptătorii terorişti străini care le tranzitau teritoriul”, potrivit documentului Europol.

Raportul Europul aminteşte că în luna aprilie, militanţii grupării al-Murabitun au răpit un cetăţean român în zona de graniţă dintre Burkina Faso, Niger şi Mali. Documentul mai subliniază faptul că gruparea kurdă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi-a intensificat eforturile de strângere de fonduri, propagandă şi recrutare după iulie 2015, menţionând România printre ţările care au semnalat continuitatea acestor campanii anuale ale PKK pentru colectarea de fonduri. „PKK şi-a intensificat eforturile de strângere de fonduri, propagandă şi recrutare după prăbuşirea acordului de încetarea a focului cu Turcia în iulie 2015 şi după escaladarea ulterioară a conflictului. Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, România, Suedia, Elveţia şi Olanda au semnalat continuitatea campaniilor anuale ale PKK de strângere de fonduri, care includ donaţii, taxe de membru şi alte venituri. Se presupune că sumele finanţează aripa armată a grupării HPG, precum şi filiala sa din Siria, PYD şi aripa sa armată, YPG”, potrivit documentului.

Potrivit raportului Europol, în anul 2013 o persoană din România a făcut obiectul unei proceduri judiciare încheiate pentru infracţiuni de natură teroristă. În anul 2015, 151 de persoane au murit şi peste 360 au fost rănite în urma atacurilor teroriste din UE, se subliniază în document. Peste 1.000 de persoane au fost arestate în UE pentru infracţiuni aflate în legătură cu terorismul, dintre care 424 doar în Franţa, mai arată documentul. De asemenea, Europol a publicat o scurtă analiză a incidentelor teroriste recente care subliniază dificultăţile operaţionale în detectarea şi oprirea atacturilor comise de un singur combatant. În raportul TE-SAT 2016, Europol subliniază că asemenea atacuri rămân una dintre tacticile favorite ale Stat Islamic şi ale Al-Qaida şi că amble organizaţii teroriste au făcut apel în mod repetat la musulmanii care locuiesc în ţările occidentale să comită în atacuri în aceste state cu un singur combatant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS