10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful Diviziei Miniere se declară nevinovat în dosarul achiziţiilor supraevaluate

Şeful Diviziei Miniere se declară nevinovat în dosarul achiziţiilor supraevaluate

Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (FOTO: tv sud)
Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (FOTO: tv sud)

Directorul Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, a fost prezent ieri la Tribunalul Gorj, unde a încercat să îi convingă pe magistraţi să îl scoată de sub control judiciar. Daniel Antonie s-a declarat nevinovat în noul dosar instrumentat de Biroul Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova, în care a fost pus sub urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Antonie susţine că nu are legătură cu faptele care sunt prezentate de către procurorii anticorupţie şi speră ca judecătorii să îi facă dreptate: „Mă consider nevinovat. Aștept decizia instanței și am încredere în judecători“, a declarat Daniel Antonie, şeful Diviziei Miniere din cadrul CEO.

Achiziţii de truse medicale la preţuri supraevaluate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, în ceea ce îl priveşte pe şeful din cadrul CEO, cel ce conduce o divizie în care lucrează aproape 10.000 de salariaţi, diferenţa de până la 15.100 activând la termocentralele care intră în componenţa companiei producătoare de energie electrică din Oltenia. CEO este, de fapt, cel mai mare angajator de stat, iar în ultimele luni directorii au început să aibe grave probleme cu integritatea. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2013 – martie 2014, inculpatul Daniel Antonie, în calitate de director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, beneficiind de complicitatea și a altor persoane, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea la prețuri supraevaluate de către societatea pe care o conducea a unui număr de 272 de furtunuri pentru stingerea incendiilor şi 170 de truse sanitare de prim ajutor.

Ştia că e nevoie de materialele respective

Anchetatorii mai menţionează faptul că prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpatul Daniel Antonie a prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei. „Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Antonie Daniel trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, d) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, e) să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, f) să nu exercite profesia în exercitarea căreia a săvârșit faptele, respectiv director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA. Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive“, conform unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Antonie riscă să ajungă după gratii dacă nu respectă dispoziţiile procurorilor, motiv pentru care directorul din CEO încearcă să scape de măsura controlului judiciar. Şeful Diviziei Miniere este deja judecat pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar care are legătură cu activitatea sa de la CEO. Consiliul de Supraveghere al companiei trebuie să ia o măsură în privinţa suspendării sau revocării din funcţie a lui Daniel Antonie, însă acesta se află momentan în concediu, deşi ieri a fost prezent la Tribunalul Gorj.

Ce avere are Antonie?

Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul CEO, Daniel Antonie nu are alte venituri în afara celor încasate de la companie, pentru activitatea de director al Diviziei Miniere. Daniel Antonie a fost promovat în conducerea CEO pe vremea managerului general Laurenţiu Ciurel. Din documentul respectiv rezultă că Daniel Antonie nu deţine momentan o locuinţă şi nici terenuri. Are un Audi din 2009, achiziţionat la mâna a doua. De asemenea, deţine într-un cont suma de 35.000 de lei, nu are împrumuturi bancare, iar salariul încasat de la Complexul Energetic Oltenia pe parcursul anului trecut a totalizat 212.491 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS