17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR se pronunță pe tema căsătoriilor între persoane de același sex

CCR se pronunță pe tema căsătoriilor între persoane de același sex

Curtea Constituțională a României (CCR) este așteptată să se pronunțe asupra propunerii de revizuire a Constituţiei –  în sensul definirii căsătoriei ca uniune între o femeie şi un bărbat, da rși recunoașterea căsătoriilor oficiate în străinătate. Iniţiativa, depusă la Senat la sfârșitul lunii mai, a fost însoţită de 3 milionane de semnături. Textul Constituţiei prevede căsătoria ‘liber consimţită între soţi’.
Peste 20 de organizații ne-guvernamentale au cerut Curții Constituționale să respingă inițiativa „Coaliției pentru familie”.
În opinia acestor organizații, demersul ar încălca dreptul la viaţă privată şi familie.
Proiectul de revizuire a Constituției a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliția pentru familie, însoțit de trei milioane de semnături. Inițiatorii spun că susţin „normalitatea” şi că abordarea  trebuie să fie una „fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice”.
Coaliția anti-discriminare și organizații neguvernamentale din România au transmis, de asemenea, opinii scrise către CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al inițiativei Coaliției pentru Familie.

Potrivit articolului 48 din Constituţie, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS