15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePictoriţa Medi Dinu a murit la 107 ani

Pictoriţa Medi Dinu a murit la 107 ani

Pictoriţa Medi Wechsler Dinu a murit luni, la vârsta de 107 ani, iar înmormântarea va avea loc miercuri, de la ora 11:00, la Cimitirul Filantropia, potrivit Uniunii Artiştilor Plastici din România.
În zorii zilei de 18 iulie, Medi Wechsler Dinu a trecut la cele veşnice, după 107 ani de viaţă exemplară, ca om şi ca artist de elită al Românei. Multă vreme, pănă în anul 2001, Medi Wechsler Dinu a fost aproape o necunoscută, tănuind odată cu propria-i fiinţă, o operă remarcabilă, relatează Uniunea Artiştilor Plastici din România.
După expoziţia de grup „Seniori ai picturii româneşti contemporane” creaţia sa a ieşit la lumină ca o adevărată revelaţie, în numeroase expoziţii personale deschise în Bucureşti şi în alte oraşe importante ale ţării. Iubitorii de pictură, criticii de artă, jurnaliştii şi toţi cei care au interacţionat înt-un fel sau altul cu Medi Wechsler Dinu au avut surpriza să descopere, la vârsta senectuţii, nu doar o artistă remarcabilă ci, mai mult decât atât, un om de excepţională calitate care a iradiat înţelepciune, generozitate, blândeţe şi iubire necondiţionată faţă semeni.

Născută pe 22 decembrie 1908/4 ianuarie 1909, la Brezoi, judeţul Vâlcea, absolventă a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti în 1932, la clasa maeştrilor Jean Al. Steriadi şi Ipolit Strâmbulescu, pictoriţa urmează în paralel cursuri la Facultatea de Matematică, cu Dan Barbilian şi la Facultatea de Filosofie, cu Nae Ionescu şi Dimitrie Gusti.
Pictoriţa Medi Wechsler Dinu este Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea, un artist plastic ce nu a încetat să ne încânte cu arta sa, dar şi cu prezenţa-i extraordinară, până în ultimele clipe ale unei vieţi dedicate frumosului.
Medi Wechsler Dinu nu a fost doar artist plastic deosebit, ci s-a şi confundat cu istoria modernă a picturii româneşti, căreia i-a fost şi martor, şi protagonist. Lumea artelor plastice româneşti este, de acum, mai tristă şi mai săracă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS