Ministrul mediului: 16 transporturi de deșeuri ilegale din Germania, Austria și Ungaria au fost oprite la graniță

cristina pascas palmer

Autoritățile române au reușit să oprească la graniță 16 transporturi de deșeuri ilegale din Germania, Austria și Ungaria, care ar fi trebuit să ajungă la mai mulți agenți comerciali din România, a declarat, luni, ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer (foto).

„E o bună realizare a autorităților, pentru că am reușit să stopăm 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria și Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriză pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deșeuri ilegale care s-a încercat să se introducă în țară, sub codul de deșeu verde, deșeu valorificabil, dar, de fapt, printr-o colaborare foarte bună pe care am solicitat-o între Garda Națională de Mediu și autoritățile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate și s-a văzut că, de fapt, în acei peleți nu era ceea ce era declarat în hârtii“, a spus Palmer, la Digi FM.

Ea a precizat că aceste transporturi ar fi trebuit să ajungă la câțiva operatori economici români, însă a refuzat să îi nominalizeze.

„În diverse zone din țară (ar fi trebuit să ajungă – n. r.), în sud-est în special, dar cam 40% dintre ele mergeau la un singur operator. Acolo am trimis Garda în control, s-a dovedit că există ilegalități și că era deja un ‘pattern’ de a se proceda așa, și am solicitat o anchetă penală“, a susținut oficialul guvernamental.

Afacere ilegală cu ramificații în Europa

Ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, a admis că este vorba de o afacere ilegală cu ramificații în Europa. „Legislația românească permite importul de deșeu, dar strict de deșeuri care pot fi valorificabile, adică reciclate. Nu se poate prin legislația românească sau prin cea europeană importa un deșeu care să fie eliminat, adică depozitat pe groapa de gunoi. Ori, aici, sub pretextul că este un deșeu valorificabil, de fapt se importau deșeuri care să ajungă la groapa de gunoi“, a adăugat ea.

Totodată, ministrul mediului a mai spus că în aceste transporturi se aflau inclusiv deșeuri periculoase. „În unele cazuri erau și deșeuri periculoase. Nu erau deșeuri curate, ci un amestec de deșeuri valorificabile, dar și alte tipuri de deșeuri. Colegii spuneau că, atunci când s-au deschis acele camioane, era un miros înțepător, absolut irespirabil, și vă dați seama că toate aceste lucruri ar fi ajuns pe o groapă de gunoi, iar noi suntem oricum depășiți cu situația gropilor de gunoi“, a susținut Cristiana Pașca Palmer.

Ministrul mediului a adus informații suplimentare, luni, într-o conferință de presă, afirmând că reținerea celor 16 tiruri cu deșeuri a avut loc în perioada 17-24 iunie, iar documentele prezentate la vamă nu erau conforme cu descoperirea ulterioară a vameșilor.

„Mă bucur de această acțiune, pentru că am stimulat această acțiune și, practic, s-a depistat faptul că, în aceste tiruri, pe documente figurau deșeuri pentru revalorificare, ceea ce nu era adevărat. Era vorba despre deșeuri mixte, reziduale, și care se duceau către șase operatori economici din județele Hunedoara și Ilfov. Majoritatea deșeurilor se duceau către un singur operator, unde s-a și deschis o anchetă penală. Nu vă pot spune despre ce companii este vorba, pentru că ancheta este în curs. Spun că 40% din totalul acestui transport mergea către o singură companie. Este pentru prima dată când se descoperă astfel de transporturi. Nu pot să vă spun ce s-a întâmplat înainte de mandatul meu. Știu că a fost un subiect legat de niște deșeuri din Italia, dar, odată verificată situația, s-a dovedit că nu era vorba despre asta. În România, nu avem nici un cost pentru depozitarea la groapă, dar acum acest lucru nu mai poate fi evitat, pentru că, de la 1 ianuarie 2017, va exista un cost de depozitare la groapă. Trebuie să fim extraordinar de vigilenți și să controlăm foarte bine ceea ce intră la noi în țară. Aceste tiruri au fost capturate în iunie, între 17 și 24. Când s-au deschis aceste tiruri, realitatea era alta și conțineau un amestec de PET-uri cu deșeuri reziduale“, a explicat ministrul mediului.

România nu trebuie să devină groapa de gunoi a Europei

Oficialul a susținut, de asemenea, că România nu trebuie să devină groapa de gunoi a Europei, iar firmele din domeniu care vor încerca să eludeze legea vor suporta consecințele.

„Aș vrea să se înțeleagă foarte clar pentru operatorii economici că România nu este o țară care poate fi groapa de gunoi a Europei. Acele tiruri au fost întoarse de la graniță, iar 13 dintre ele veneau din Germania, restul până la 16, din Austria și Ungaria. Obiectivul Ministerului Mediului este ca, împreună cu toți partenerii noștri, să lăsăm fără job ‘Let’s Do It România!’, să avem o țară curată, iar acele deșeuri să ajungă acolo unde trebuie. De asemenea, repet, vreau să se înțeleagă că România nu este groapa de gunoi a Europei, iar orice firmă care încearcă să treacă peste lege, prin tot felul de chichițe birocratice, va răspunde“, a subliniat Cristiana Pașca Palmer.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor a participat, luni, la conferința de anunțare a unei noi ediții de curățenie națională ‘Let’s Do It România!’. Evenimentul, ajuns în al șaptelea an de existență, va avea loc, în 2016, pe data de 24 septembrie, la nivel național.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

27 septembrie 2016

Nu mă mai mir de nimic

În fiecare zi, de 26 de ani, îmi spun că nimic din toate câte se petrec în țara noastră nu trebuie să mă mai mire. Și totuși nu contenesc să mă mir. Imposibilul devenit posibil la noi sub forma lucrurilor

Sumarul ediției de marţi, 19 iulie 2016

Actualitate

» Turcia: Peste 15.000 de angajați din Educație au fost demiși; licențele posturilor ce au legături cu Gulen au fost anulate
» Doi deţinuţi români au evadat dintr-o închisoare elveţiană
» Curtea de Apel Piteşti a decis: Inculpaţii din dosarul “Berevoeşti“ rămân în arest
» Inspecția Sanitară a sesizat nereguli la Spitalul Bagdasar-Arseni
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Ministrul Voiculescu: Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate
» MAE confirmă decesul unui cetățean român în urma atacului de la Nisa
» Doctoriţa Roiu de la Spitalul de Arşi din Bucureşti criticată de colegi, după ce a filmat viermii de pe rana unui pacient
» Premierul Dacian Cioloş: Corupţia coroborată cu indiferenţa poate să ucidă
» MAE: Românii care au fost daţi dispăruţi pe SOS Nice nu se aflau în zona respectivă la momentul atacului
» Marea Britanie: Trei persoane au murit în urma unui atac armat
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Taiwan: Accident de autocar soldat cu moartea tuturor pasagerilor
» Turcia: Generalul Akin Ozturk, artizanul tentativei de puci
» Pictoriţa Medi Dinu a murit la 107 ani
» Un al patrulea român este dat dispărut în urma atacului din Franţa
» Turcia suspendă concediul anual pentru peste 3 milioane de funcționari publici
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Accident pe Autostrada A1, Bucureşti – Piteşti
» Astăzi are loc repartizarea computerizată la licee
» Grevă la calea ferată elenă
» Germania: Atac într-un tren, cel puțin 20 de răniți
» Rechizitoriu DNA: Dragnea știa că cele două angajate de la DGSAPC lucrau, de fapt, la PSD Teleorman

Dolj

» Datini și obiceiuri de vară, în Piaţa „Fraţii Buzeşti“
» Coadă la paşapoarte
» Craiova: Restricţii de circulaţie cu prilejul Serbărilor Timişoreana
» Craiova: Imagotexte cu George Nina Elian
» DNA a trimis-o în judecată pe primăriţa Lia Olguţa Vasilescu
» Craioveni cercetați pentru furt
» Craiovean urmărit internaţional extrădat din Spania
» Dolj: Caramabol între trei maşini. O persoană a fost rănită
» Conferința Națională de Învățământ Virtual (CNIV) la Universitatea din Craiova
» Ford și Fundația GdS modernizează laboratoarele Colegiului „Odobleja“
» Rezultatele contestațiilor la bacalaureat au schimbat clasamentul liceelor

Gorj

» Gorj: Muncitor electrocutat mortal, la o fabrică de pufuleţi
» Gorj: Mănăstirea Dobriţa îşi sărbătoreşte hramul
» Gorj: S-a răsturnat cu maşina într-un pârâu
» Gorj: Şeful Diviziei Miniere vrea să scape de controlul judiciar
» Gorj: Cozi la Casa de Pensii
» Directorul Diviziei Miniere din CEO, un nou dosar la DNA
» Fosta viceprimăriţă Iulia Vînă, declarată incompatibilă

Mehedinţi

» Mehedinţi: Jandarmii vor fi în misiune de Sfântul Ilie

Vâlcea

» Razie pe şoselele din Vâlcea
» Râmnicu Vâlcea: În doi ani, municpalitatea speră să scape de câinii fără stăpân
» Râmnicu Vâlcea: Începe distribuirea alimentelor pentru persoanele defavorizate
» Ziua Imnului Naţional sărbătorită de radioamatorii vâlceni şi braşoveni

Sport

» Handbal (f): Simona Gogârlă s-a despărţit de SCM Craiova
» Ilie Năstase a primit Steaua României în grad de comandor

Sanatate

» Studiu: Circa 2,5 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul HIV în întreaga lume

Magazin

» Horoscop

Top