17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGulen, de la aliatul lui Erdogan la adversarul său numărul 1

Gulen, de la aliatul lui Erdogan la adversarul său numărul 1

Fethullah Gulen se află în exil autoimpus în Statele Unite şi este stabilit în Pennyslvania din anul 1999 (FOTO: www.businessinsider.com)
Fethullah Gulen se află în exil autoimpus în Statele Unite şi este stabilit în Pennyslvania din anul 1999 (FOTO: www.businessinsider.com)

Predicatorul turc Fethullah Gulen (75 de ani), omul acuzat de liderii de la Ankara că s-ar afla în spatele loviturii de stat eşuate din noaptea de vineri spre sâmbătă, este cunoscut ca principala ameninţare la autoritatea politică a lui Recep Tayyip Erdogan, cu toate că cei doi au fost, în urmă cu mulţi ani, aliaţi. Gulen este iniţiatorul mişcării islamiste moderate Hizmet, care deţine o reţea de şcoli şi ONG-uri în mai multe ţări. Deşi aflat în exil în Statele Unite, Fethullah Gulen continuă să rămână un personaj influent în afacerile interne ale Turciei – se estimează că 10% din populaţia turcă este susţinătoare a mişcării Hizmet, potrivit The Guardian.
Acuzaţiile lansate de preşedintele Turciei şi reluate de premierul Yildirim, cum că Fethullah Gulen şi adepţii acestuia ar fi iniţiatorii puciului de acum două zile, fac parte dintr-o retorică familiară şi o rivalitate care datează de mult timp. Cât sunt însă de adevărate?, se întreabă jurnaliştii de la The Guardian.

Mişcarea Hizmet – reţea mondială de şcoli şi ONG-uri

Fethullah Gulen s-a născut pe 27 aprilie 1941 şi este un cleric turc, fost imam, scriitor şi politician aflat în exil autoimpus în Statele Unite şi stabilit în Pennyslvania din anul 1999, potrivit Wikipedia.
Gulen este autorul a peste 40 de cărţi şi conduce, prin gruparea Hizmet, o reţea mondială de şcoli şi organizaţii nonguvernamentale.
Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertas, a declarat sâmbătă că gruparea Hizmet, pe care a acuzat-o de implicare în lovitură de stat eşuată din Turcia, are 11 şcoli în România.
El a precizat că SUA a cerut Turciei să pregătească un dosar pentru extrădarea lui Fethullah Gulen, ceea ce au făcut recent şi că vor adăuga şi informaţii suplimentare. „Prietenii americani ne-au cerut să pregătim un dosar pentru extrădarea sa. Am făcut recent acest lucru şi vom adăuga imformații suplimentare în acel dosar. Problema este că este dificil să găsim dovezi privind implicarea sa directă“, a mai spus oficialul turc.
Întrebat dacă serviciile de informaţii turce nu au dovezi privind implicarea sa, ambasadorul a susţinut că serviciile au multe dovezi că dă ordine prin asociaţii săi, mai ales în cazul generalilor care au fost băgaţi la închisoare, precum şi dovezi privind fabricarea unor documente.
Financial Times scrie că principala sursă de finanţare a mişcării Hizmet este reprezentată de donaţii venite de la oameni de afaceri, dar şi de la elite din învăţământul superior.
Preşedintele Turciei consideră că Gulen complotează pentru înlăturarea sa de la putere

Fethullah Gulen a fost membru al Partidului Dreptăţii şi Justiţiei (AKP) al preşedintelui Erdogan şi aliat al actualului preşedinte al Turciei, pe care l-a sprijinit să îşi consolideze puterea.
Relaţia celor doi s-a deteriorat după ce Gulen a plecat în Statele Unite pentru un tratament medical, în anul 1999, şi s-a stabilit în Pennsylvania, într-un exil autoimpus.
Erdogan şi Gulen erau doi critici ai conducerii Turciei de la acea vreme.
Ruptura definitivă dintre Fethullah Gulen şi Recep Erdogan s-a produs în anul 2013, când câţiva apropiaţi ai lui Erdogan, prim-ministru al Turciei în acel moment, au fost implicaţi într-un scandal răsunător de corupţie. Gulen s-a delimitat atunci de actualul lider turc şi a devenit cel mai mare adversar al regimului Erdogan.
Puterea lui Erdogan s-a consolidat după apariţia rupturii dintre cei doi – prim-ministru al Turciei între 2003 şi 2014, el a fost ales preşedinte în august 2014 încă din primul tur, cu 56% din voturi – o premieră în Turcia.
Odată cu consolidarea puterii lui Erdogan, el l-a numit în repetate rânduri „terorist“ pe adversarul său Fethullah Gulen şi a inclus mişcarea acestuia, Hizmet, pe lista organizaţiilor teroriste din Turcia. Pe aceeaşi listă se regăseşte şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) considerat responsabil pentru numeroase atentate sângeroase de pe teritoriul Turciei.
Erdogan a anihilat afacerile unor oameni consideraţi apropiaţi de Gulen şi a mers până acolo încât a închis ziare şi posturi de televiziune considerate apropiate de fostul său aliat aflat în exil.
Preşedintele Turciei consideră, de asemenea, că Gulen s-ar bucura de sprijinul Statelor Unite şi că fostul său aliat complotează pentru înlăturarea sa de la putere. Ankara a cerut în repetate rânduri Washingtonului extrădarea clericului.

Acuzaţii fără precedent la adresa SUA: Cine îl adăposteşte pe Gulen e în război cu Turcia!

Premierul turc Binali Yildirim a făcut sâmbătă la prânz o declaraţie extrem de dură la adresa Statelor Unite. Yildirim a afirmat că „orice ţară care îl adăposteşte pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei şi va fi considerată în război cu Turcia“, potrivit Reuters.
Şi Recep Erdogan l-a acuzat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, voalat, pentru tentativă de lovitură de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul său inamic.
Preşedintele Turciei a afirmat că persoanelor implicate în tentativa de lovitură de stat „li s-a spus ceea ce să facă din statul american Pennsylvania“ – o referinţă la Fethullah Gulen.
Washingtonul a invitat autorităţile turce, după aceste declaraţii, să „prezinte probe“ împotriva predicatorului turc Fethullah Gulen.
Sâmbătă dimineaţă, predicatorul Fethullah Gulen a condamnat în termenii cei mai fermi tentativa de lovitură de stat din Turcia, precizând că „Am suferit de-a lungul ultimilor 50 de ani din cauza câtorva lovituri de stat militare şi consider că este o insultă să fiu acuzat de vreo legătură cu această încercare. Resping categoric astfel de acuzaţii“.

Alina Neagu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS