10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCod Portocaliu de instabilitate atmosferică în 10 județe și Galben în 11 județe; Capitala și 12 județe sub Cod galben de caniculă

Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică în 10 județe și Galben în 11 județe; Capitala și 12 județe sub Cod galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică pentru 10 județe, valabilă începând de sâmbătă, ora 11:00, până duminică, ora 6:00, și o alta Cod Galben pentru 11 județe, valabilă de sâmbătă, ora 11:00, până duminică, ora 8:00, anunță Agerpres.

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de caniculă și disconfort termic pentru 12 județe și municipiul București, valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă.

Conform ANM, de sâmbătă, ora 11:00, până duminică, ora 8:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali, precum și în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat și Oltenia. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 l/mp și izolat 50 l/mp.

Se vor afla sub Cod Galben de instabilitate atmosferică județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Argeș, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș Severin, Timiș și Arad, scrie Agerpres.

De asemenea, județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea și zona de munte a județului Arad se vor afla sub Cod Portocaliu de sâmbătă, ora 15:00, până duminică, la ora 6:00. Ploile vor avea caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 60 — 70 l/mp.

Pe de altă parte, pe parcursul zilei de sâmbătă, va fi caniculă, local, în sudul și estul Munteniei, în partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge 35 și izolat 36-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, astfel încât disconfortul termic se va menține accentuat.

Sub Codul Galben de caniculă se vor afla municipiul București și județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Prahova, Ilfov, Ialomița, Constanța, Călărași, Giurgiu și Teleorman.

ANM precizează, totodată, că duminică în estul și sudul Moldovei la amiază se vor atinge temperaturi de 35-36 de grade, vremea va deveni caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar disconfortul termic se va accentua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS