16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE / Tentativă de lovitură de stat în Turcia soldată cu 90 de morţi. Armata a preluat iniţial puterea, dar preşedintele Erdogan este din nou la conducerea țării

UPDATE / Tentativă de lovitură de stat în Turcia soldată cu 90 de morţi. Armata a preluat iniţial puterea, dar preşedintele Erdogan este din nou la conducerea țării

 

 

UPDATE: Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul „în mare parte”. Cel puţin 60 de persoane au murit noaptea trecută, în operaţiunile de preluare a puterii de către Armata turcă, informează The Guardian, citat de Mediafax.

 

Ultimul bilanţ din Turcia: 90 de morţi şi peste 1.000 de răniţi

Imaginea care rulează în aceste momente pe toate agențiile internaționale de știri este aceea cu aproximativ 50 de soldați care au luat parte la lovitura de stat, predându-se cu mâinile sus.

 

soldati turcia

 

UPDATE 10:00 Şeful Statului Major al armatei turce a fost înlocuit

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunţat sâmbătă dimineaţă înlocuirea şefului Statului Major General al armatei, Hulusi Akar, deşi acesta părea să fi fost luat ostatic şi să fie de partea Administraţiei Recep Erdogan, relatează ziarul Hurriyet, citat de Mediafax.

Binali Yıldırım a anunţat înlocuirea generalului Hulusi Akar cu Ümit Dündar. Generalul Dündar a fost implicat direct în contracararea loviturii de stat militare.

UPDATE 09:40 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pare să deţină din nou controlul politic după tentativa de lovitură de stat soldată, conform unor surse, cu moartea a zeci de persoane şi arestarea câtorva sute, dar există informaţii că sunt în continuare confruntări militare în unele zone din Turcia, anunţă Mediafax. „Au îndreptat armele poporului spre popor”, a declarat Erdogan la Aeroportul Ataturk din Istanbul, dând asigurări că Administraţia sa a restabilit controlul.

La rândul său, ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a dat asigurări că tentativa de lovitură de stat a fost învinsă definitiv. „Autorii loviturii de stat nu deţin nicăieri controlul în mod corespunzător. Vor fi învinşi inclusiv în zonele în care deţin controlul, iar cei care au preluat mijloace aeriene vor fi doborâţi”, a spus Bozdag, citat de agenţia Anadolu, potrivit Mediafax.

Nu este clar cine deţine controlul asupra Statului Major General al armatei turce, dar Guvernul a dat asigurări că şeful instituţiei, care era ţinut ostatic, a fost eliberat. Un oficial prezidenţial a declarat pentru Associated Press, sub protecţia anonimatului, că cel puţin 60 de persoane au murit în confruntările militare, iar peste 754 de participanţi la lovitura de stat au fost arestaţi, mai anunţă Mediafax.

UPDATE 08:20 Presa din Turcia relatează că 29 de colonei şi 5 generali au fost retraşi din funcţiile lor în cadrul armatei. Numărul militarilor reţinuţi ca fiind suspectaţi de implicare în lovitura de stat de vineri noaptea a crescut la 754. Un grup de rebeli continuă să lupte şi se estimează că aceştia deţin controlul asupra câtorva elicoptere militare.

UPDATE 7:30 Noile estimări arată că cel puţin 60 de persoane au murit noaptea trecută, în operaţiunile de preluare a puterii de către Armata turcă, informează The Guardian. Ministrul Justiţiei a anunţat şi că aproximativ 336 de persoane suspectate că s-ar fi implicat în complot au fost arestate.

UPDATE 05:35 Cel puţin 42 de persoane au fost ucise la Ankara în timpul nopţii, declară procurorul general al Turciei, citat de televiziunea turcă NTV. Dintre acestea, 17 erau poliţişti, restul civili.

Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis, scrie Digi24. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat.

La Comandamentul Armatei mai multe persoane sunt reținute, între care chiar șeful Statului Major. Mai multe ambulanțe au venit în fața acestei instituții. Președintele Erdogan este în siguranță, anunță CNN Turk. Presa relatase că de șase zile nu se mai știe nimic de președinte.

Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă. Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate.

Armata a anunțat, într-un comunicat, că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul pentru a a apărea ordinea democratică, promițând că drepturile omului vor fi respectate. Statul de drept trebuie să rămână o prioritate, declară armata. Comunicatul, citit de televiziunile turce, a fost transmis prin e-mail.

Armata turcă mai spune că actualele relații externe vor fi menținute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS