10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBEI acordă României un împrumut de 360 de milioane de euro pentru facilitarea absorbției fondurilor europene

BEI acordă României un împrumut de 360 de milioane de euro pentru facilitarea absorbției fondurilor europene

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a semnat vineri trei contracte, cu Ministerul Finanțelor Publice, cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Agenția Națională de Achiziții Publice, prin care acordă României o finanțare în valoare de 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare în cadrul Programelor Operaționale ale Uniunii Europene din perioada 2014 – 2020.
Acești bani vor fi folosiți pentru acoperirea parțială a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat în contul contribuției naționale la investițiile orientate către creștere din perioada de programare UE 2014 — 2020, în cadrul Programelor Operaționale Competitivitate, Capital Uman și anumite axe prioritare din Infrastructură Mare. Contractul de finanțare a fost semnat de vicepreședintele BEI, Cristian Popa, și de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
Acest împrumut va susține Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014 — 2020, concentrându-se pe investiții în sectoarele energiei, îmbunătățirii mediului înconjurător, Cercetării&Dezvoltării și Inovației (CDI), Tehnologiei Informațiilor și Comunicației (TIC), ocupării forței de muncă, educației și beneficiilor sociale.
Tot vineri, BEI a semnat două Contracte de Servicii de Suport prin Consultanță a Proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), respectiv cu Ministerul Fondurilor Europene.
Acordul cu ANAP prevede asistență tehnică pentru Agenție, pentru crearea unei strategii naționale de achiziții publice, parte din condiția fundamentală stabilită de UE pentru perioada de programare 2014 — 2020.

Contractul cu Ministerul Fondurilor Europene va susține implementarea proiectelor de către beneficiari în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare al UE (respectiv Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Societatea Națională de Căi Ferate și beneficiari din sectorul apelor și deșeurilor, incluzând în primul rând societăți operaționale regionale). Programul de asistență tehnică pentru „Suport de Consultanță pentru Proiecte’ al BEI oferă servicii de consultanță pentru Autoritățile de Management și beneficiarii de Fonduri Europene Structurale și de Investiții (FESI) în România, în perspectiva financiară a UE 2014 — 2020. Aceste servicii de asistență tehnică au scopul de a îmbunătăți calitatea proiectelor și a investițiilor finanțate din Fonduri Structurale, diseminarea celor mai bune practici în cadrul UE și contribuie la îmbunătățirea coeziunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS