10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul ne ia 68% din venituri

Statul ne ia 68% din venituri

Din salariul unui simplu angajat ajung foarte mulți bani în vistieria statului
Din salariul unui simplu angajat ajung foarte mulți bani în vistieria statului

O persoană care câștigă salariul mediu net pe economie plătește la stat direct și sub formă de taxe indirecte 68% din veniturile încasate într-o lună. Aflaţi din analiza de mai jos pe ce se duc cei mai mulți bani.
V-ați întrebat vreodată câți bani dați lunar statului din salariul dumneavoastră? În plus, v-ați gândit cam câți bani plătiți indirect la stat lunar prin diverse taxe pe care le achitați atunci când cumpărați bunuri și servicii? GdS a efectuat o analiză a sumelor cheltuite de o persoană care câștigă salariul mediu net pe economie și are un copil. Rezultatul este uimitor. În multe cazuri plătim la stat mai mult decât ne rămâne nouă. Calculele exprimate mai jos sunt aproximative, efectuate la costuri care să asigure un trai decent persoanei respective. Nu au fost luate în calcul cheltuieli cu un eventual concediu de odihnă, cu eventuale servicii medicale neprevăzute, cu medicamente sau cu reparația mașinii, ci doar acele costuri care influențează direct traiul de zi cu zi al unei persoane angajate care este plătită cu salariul mediu net pe economie.

Ce cheltuieli se fac dintr-un salariu net de 2.062 de lei

Potrivit Institutului Na­țional de Statistică (INS), în luna mai a acestui an salariul mediu net pe economie a fost de 2.062 de lei. Pentru a încasa salariul net de 2.062 de lei, persoana respectivă are un salariu brut de 2.935 de lei. Dintr-un foc, persoana care muncește plătește la stat 873 de lei pe lună, sub formă de impozit pe venit și contribuții (la Pensii, la Sănătate și la Șomaj). Să presupunem că angajatul respectiv cheltuiește pe alimente și pe apă 600 de lei pe lună (hrana pentru două persoane). Din acești bani, la stat ajunge TVA de 9%, adică 54 de lei. Pentru detergent, săpun, pastă de dinți, șampon și alte produse de igienă, precum și pentru diverse servicii (tuns, taxa de parcare pe domeniul public de 40 de lei pe an, înseamnă trei lei pe lună) persoana cheltuiește 300 de lei din venitul său, din care 20% ajunge la stat sub formă de TVA, adică 60 de lei.
Dacă persoana respectivă are mașină, atunci într-o lună face un plin de circa 250 de lei. Se știe că din prețul combustibililor, circa 70-75% reprezintă diverse taxe (TVA, accize, taxe de poluare) care ajung la bugetul statului. La exemplul nostru, 182,5 lei, reprezentând 73% din totalul sumei plătite la pompă pentru un plin de combustibil ajunge în vistieria statului.
Având în vedere că persoana în cauză am presupus că are și un copil mic, atunci costul cu grădinița este de 150 de lei pe lună, din care 13,5 lei merg la stat. Dacă cele două persoane (adult și copil) ar cheltui 150 de lei pe lună, de exemplu, pe haine și pe alte lucruri de strictă necesitate, atunci 28,5 lei ar ajunge la stat sub formă de TVA.
Persoana care câștigă salariul mediu net pe economie plătește la întreținere aproximativ 250 de lei pe lună, ca o medie și a lunilor de vară și a celor de iarnă. Deci persoana dă astfel statului 47,5 lei. Energia electrică mai costă 100 de lei pe lună, de exemplu, dar 75% din costul acesteia sunt taxe: accize, TVA, taxă de cogenerare, certificate verzi etc. Deci încă 75 de lei din factura de energie ajunge la stat. Factura de telefonie costă încă 100 de lei, deci încă 19 lei ajung la stat. Dacă persoana plătește și internet și cablu TV, atunci mai achită 80 de lei pe lună, din care 15,2 lei ajung în vistieria statului.
Dacă am presupus că persoana are autovehicul, atunci RCA pe an costă 360 de lei, adică 30 de lei pe lună.
De asemenea, impozitul pe apartamentul persoanei costă 164 de lei pe an, adică achită primăriei 14 lei pe lună.
Așadar, la un câștig mediu net de 2.062 de lei pe lună, o persoană cheltuiește, conform estimărilor de mai sus, aproximativ 2.024 de lei pe lună, dacă am lua în calcul și cheltuiala lunară cu polița RCA și cu plata lunară a impozitului pe apartament.

68% din salariul lunar îl plătim la stat

La cheltuielile totale evidențiate mai sus, un angajat plătit cu salariul mediu net pe economie plătește la stat indirect, sub formă de TVA, accize și alte taxe suma de 536,2 lei, la un calcul aproximativ efectuat de GdS. La aceasta se adaugă sumele directe care ajung la stat din salariul persoanei respective, respectiv 873 de lei pe lună reprezentând impozitul pe venit și contribuțiile aferente. Cu alte cuvinte, o persoană care câștigă net 2.062 de lei pe lună achită la stat, direct și indirect, suma de 1.409,2 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 68% din venitul net al persoanei în cauză. Cu alte cuvinte, la fiecare câștig mediu net lunar pe economie, o persoană care locuiește în mediul urban plătește la stat 68% din venitul său pe parcursul unei luni.

Ce face statul cu acești bani?

Teoretic, banii plătiți de contribuabili ar trebui investiți în mare parte în educație, sănătate, infrastructură și alte cheltuieli care să asigure un trai decent cetățenilor. În realitate, din acei bani colectați de stat se plătesc pensii, salarii sectorului bugetar și pensii speciale categoriilor protejate și doar o mică parte din banii colectați de la populație ajung în investiții de drumuri și autostrăzi sau alte forme de infrastructură educațională și de sănătate. Dar aceasta este altă discuție ce ar putea face obiectul unei alte analize a GdS.
Dacă în calcul am fi luat și alte sume care pot fi cheltuite, cum ar fi asigurarea obligatorie a locuinței, cheltuieli cu eventuale medicamente, cu un consult medical de specialitate sau alte costuri neprevăzute, atunci persoana ar avea nevoie de mai mulți bani peste câștigul salarial net, fiind nevoită să se împrumute.

Cât plătește la stat o persoană care muncește*
Cât plătește la stat o persoană care muncește*

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS