Primarul din Jilava, trimis în judecată în stare de arest preventiv

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

MLADIN ADRIAN, primar al comunei Jilava, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— luare de mită,

— spălare a banilor,

— fals în declarații,

CONSTANTIN MARIAN, administratorul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

— dare de mită,

— spălare a banilor,

— fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna aprilie 2010, inculpatul Mladin Adrian, care exercita funcția de primar al comunei Jilava, județul Ilfov, s-a înțeles cu inculpatul Constantin Marian și cu o altă persoană, ca aceștia din urmă să înființeze o societate comercială în scopul de a obține contracte publice de la primăria comunei Jilava.

La scurt timp de la înființarea societății al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Constantin Marian, în luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost inițiată licitația publică în vederea încheierii acordului cadru denumit,,lucrări de construcții civile — reparații și reabilitare construcții existente și execuție construcții noi’ cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro.

Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câștigătoare pentru 18 obiective de investiții de interes local la nivelul comunei Jilava.

Cum societatea nou înființată nu putea să îndeplinească criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, inculpatul Mladin Adrian a făcut demersuri, astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înființată.

În urma licitației organizate a fost declarată câștigătoare asocierea de firme unde lider era societatea comercială a inculpatului Constantin Marian.

Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 — 2011 între comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian și asocierea de firme reprezentată de inculpatul Constantin Marian s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 3.271.607,59 lei, 2.593.258,29 lei, 1.454.654,48 lei și 1.087.914,66 lei.

În luna ianuarie 2011, la nivelul comunei Jilava, s-a desfășurat și procedura de achiziție publică, prin modalitatea cerere de ofertă pentru încheierea unui acord cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro.

Singurul participant la licitație a fost societatea reprezentată de inculpatul Constantin Marian, societate ce a fost declarată câștigătoare, deși nu îndeplinea nici una din cerințele minime de calificare prevăzute în documentația de atribuire.

Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian și societatea respectivă, prin inculpatul Constantin Marian s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru în valoare de 67.352,88 lei, 1.112.569,95 lei, 1.593.932,77 lei și 962.184 lei.

Toate activitățile privind semnarea documentației din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziție publică, încheierea celor două acorduri cadru, încheierea și executarea celor 8 contracte subsecvente, cât și aprobarea și achitarea sumelor aferente acestora către societatea inculpatului Constantin Marian s-au făcut de către inculpatul Mladin Adrian, în calitatea acestuia de funcționar public, în temeiul atribuțiilor și prerogativelor funcției de primar al comunei Jilava.

În schimb, inculpatul Mladin Adrian a primit mită în bani și în bunuri de lux, toate în cuantum de 5.065.853,32 lei, după cum urmează:

— 1.347.610,85 lei reprezentând sume de bani ridicate în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 — 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societății câștigătoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispoziția inculpatului Mladin Adrian (corespunzătoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri)

— 385.500 lei reprezentând sumele de bani ridicate de la ghișeul băncii în numerar de către inculpatul Constantin Marian și date ulterior direct inculpatului Mladin Adrian, în perioada 26 noiembrie 2010 — 09 decembrie 2011

— 29.409,18 lei reprezentând plățile efectuate de inculpatul Mladin Adrian prin POS din conturile societății câștigătoare a contractelor

— 3.303.333,29 lei reprezentând bunurile de lux achiziționate în perioada noiembrie 2010 — martie 2012 de către societatea inculpatului Constantin Marian, bunuri destinate construirii, amenajării și utilării imobilului inculpatului Mladin Adrian situat în comuna Jilava.

Cea mai mare parte a sumelor primite de către Mladin Adrian drept mită (cu excepția plăților prin POS) au fost destinate construirii, amenajării și utilării în perioada noiembrie 2010 — martie 2012 a imobilului său situat în comuna Jilava.

După edificarea, amenajarea și utilarea imobilului, inculpatul Mladin Adrian a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nici o sumă de bani, contractul fiind fictiv și încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele inculpatului Mladin Adrian.

În anul 2012, împotriva societății administrate de inculpatul Constantin Marian s-a formulat o cerere de intrare în insolvență. În aceste condiții, inculpatul Constantin Marian a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar și bunurile ce reprezintă obiectul infracțiunilor de luare și dare de mită. Astfel, inculpatul Constantin Marian a întocmit convențiile datate 16.04.2013 și 15.05.2013 și mai multe facturi fiscale, toate înscrisuri sub semnătură privată cu caracter fals.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mladin Adrian și Constantin Marian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că, în datele de 21 decembrie 2011, respectiv 14 februarie 2012, inculpatul Mladin Adrian a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare (comunicate nr. 855/VIII/3 din 21 decembrie 2011 și 69/VIII/3 din 14 februarie 2012).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Comenteaza acum

Alte stiri

17 septembrie 2016

Gorj: Fiul sindicalistului Adrian Marciuc a fost reținut

Robert Cristian Marciuc (19 ani), fiul liderului de sindicat Adrian Marciuc, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost reținut vineri seară de polițiști, după ce ar fi fost implicat, alături de un amic (25 de ani) , în lovirea unei

Sumarul ediției de luni, 11 iulie 2016

Actualitate

» Coroana revine pe stema României. Iohannis a promulgat legea care modifică însemnele oficiale
» Scoala “Mircea Eliade”, pe primul loc in Dolj
» Cine trebuie să asfalteze aleile dintre blocuri?
» Apă caldă cu ţârâita
» Dealerii auto cer acum suplimentarea fondurilor pentru Programul Rabla
» Jurământ de credinţă pentru noii poliţişti vâlceni
» Theresa May, posibil premier al Marii Britanii
» Doljean cercetat penal pentru înșelăciune
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
» Puncte de prim ajutor în Slatina
» Caniculă în perioada 12 – 14 iulie
» Dolj: Poliţiştii recrutaţi din sursă externă au depus jurământul
» Autorizațiile de securitate la incendiu sunt obligatorii din 2017 pentru toate construcţiile
» Preşedintele Iohannis a promulgat Legea produselor românești
» Primarul din Jilava, trimis în judecată în stare de arest preventiv
» Guvernul a sesizat CCR cu privire la acordarea unui spor de 50% funcţionarilor publici
» Percheziții în zeci de locuințe din București și alte trei județe, într-un dosar de evaziune fiscală
» Mitropolitul Ardealului, audiat la DNA
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Absolvenţii de clasa a VIII-a mai au timp până marţi să-şi completeze fişele de înscriere la liceu
» Turcia: Trei ofițeri de poliție au fost uciși într-un atac armat
» Ziua mondială a populației
» Consulul onorific al României în El Salvador a fost asasinat în locuinţa sa

Publireportaj

» Firma POPECI face angajări

Dolj

» Restricţii de circulaţie în mai multe cartiere craiovene pentru spectacolele organizate de Opera Română
» Musafirii se trec la întreținere
» Misteriosul aer condiționat din autobuzele RAT Craiova
» Șoferii tineri cu bolizi de lux – predispuși la accidente
» Reabilitare cu conducte sparte și borduri puse „pe pile“
» Marile şantiere din Craiova duc lipsă de muncitori
» Musafirii se trec la întreținere

Gorj

» Dolj: Încă un angajat al CEO mort la locul de muncă
» Noua biserică din localitatea Şiacu, judeţul Gorj, a fost sfinţită
» Ateliere creative, în premieră, la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova
» Gorj: O tânără şi bebeluşul ei, accidentaţi la Brăneşti
» Salvamontiştii gorjeni au salvat cinci turişti rătăciţi
» Motoare încinse şi adrenalină la Raliul de pe Transalpina
» De unde provin banii pe care Condescu îi cere de la Pandurii?
» Actuali şi foşti directori CEO, daţi în judecată pentru că au încasat ilegal prime

Mehedinţi

» Mehedinţi: Jandarmii au restituit unui cetățean portmoneul pierdut

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Accesul la Ştrandul Ostroveni ar putea fi gratuit după ora 18.00

Sport

» Atletism / Echipa feminină de semimaraton a României, locul 5 la Europene
» Fotbal / Rudi Verkempinck, noul secund al naționalei României
» Fotbal / Selecționerul echipei României, Christoph Daum, a vizitat bazele de la Mogoșoaia și Buftea
» Fotbal / Portugalia a cucerit trofeul Campionatului European
» Alb-albaștrii se simt mai puternici
» Gorjenii au plecat victorioși din Slovenia
» Jerry Gane a debutat cu o remiză la Vâlcea

Sanatate

» Dramele copiilor bolnavi de diabet

Magazin

» Joe Perry, cofondator al trupei Aerosmith, s-a prăbuşit pe scenă în timpul concertului

Top