22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeul Olteniei primește peste 1,2 milioane de lei de la CJ Dolj

Muzeul Olteniei primește peste 1,2 milioane de lei de la CJ Dolj

Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj
Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj

Consiliul Județean Dolj va aloca peste 1,2 mi­­­­­li­­­oane de lei Muzeu­lui Olteniei pentru fi­­na­lizarea amenajării expozițiilor permanente la Secția de Istorie-Arheologie, fiind astfel continuat un demers care s-a concretizat prin creșterea semnificativă a numărului de vizitatori, a anunțat, ieri, președintele CJ, Ion Prioteasa.
Totodată, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, a precizat că proiectul „Redescoperă istoria“ va încheia un amplu proces investițional, pro­ces care s-a întins pe o perioadă de zece ani și care a vizat secțiile de Istorie-Arheologie, de Științele Naturii și de Etnografie ale Muzeului Olteniei.
„Inițiativa prin care ne-am propus să realizăm expoziția permanentă la Secția de Istorie-Ar­heologie continuă cu toată forța. Este un pro­iect în care am crezut și în care ne-am pus mari speranțe că, odată finalizat, va oferi un punct de atracție, dar și un reper important pentru toți cei care vor să afle mai multe despre trecutul Olteniei.
Mă bucur să constat că interesul publicului pentru instituția din subordinea consiliului județean este tot mai intens. Astfel, demersul nostru pentru amenajarea expozițiilor per­­ma­nente, care se ri­dică în total la apro­xi­­mativ 800.000 de euro, a contribuit la creșterea atractivității pentru activitatea des­fășurată la Secția de Istorie-Arheologie, așa cum arată și datele privind numărul vizitatorilor, care a urcat de la aproximativ 8.000, în primele șase luni ale lui 2015, la aproape 17.000, în acest început de an.
Succesul va fi pe deplin conturat odată cu încheierea întregului proces de amenajare a expozițiilor permanente, motiv pentru care, la ședința din luna iulie a Consiliului Județean Dolj, vom aloca peste 1,2 milioane de lei pentru a finaliza proiectul.
Ultimele spații, care se întind pe o suprafață de 470 de metri pă­tra­ți, vor fi gata până la sfârșitul acestui an, oferind astfel șansa unui itinerariu prin trecutul acestei bogate zone din perspectiva diferitelor intervale istorice, trecând prin Antichitate, Evul Mediu, perioada modernă și contemporană a Olteniei și a României.
Această inițiativă vine să întregească o suită de proiecte realizate în be­neficiul publicului din toată Oltenia, Con­siliul Județean Dolj reușind în acest fel să închidă un ciclu in­­­vestițional demarat în urmă cu zece ani și care a cuprins consolidarea și restaurarea unor clădiri cu un bogat trecut, imobilul Secției de Istorie-Arheologie și Casa Băniei, construirea unui nou sediu pentru depozite, spații administrative și Laboratorul de Restaurare, dar și amenajarea expozițiilor pentru toate cele trei secții ale Muzeului Olteniei.
Prin aceste acțiuni pe care Consiliul Județean Dolj le-a întreprins în ultimul deceniu, concretizate în investiții de aproape 12 milioane de euro doar la Muzeul Olteniei, am urmărit să oferim publicului larg o deschidere cât mai generoasă către actul de cultură, adresând, totodată, craiovenilor și nu numai invitația de a veni să descopere acest bogat tezaur, care numără peste 250.000 de piese din patrimoniul cultural național“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS