16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateE oficial. Ponta a plagiat

E oficial. Ponta a plagiat

ponta-an-2_0

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) recomandă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, deoarece lucrarea nu respectă standardele de calitate. Comisia Tehnică din cadrul instituţiei, alcătuită din trei profesori universitari, a analizat lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internaţională“ a lui Victor Ponta şi a stabilit că „nu respectă standardele de etică şi propune retragerea titlului de doctor“, invocând articolul 170 din Legea educaţiei naţionale. Potrivit articolului, „în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi“. Raportul Comisiei Tehnice a fost finalizat şi prezentat Consiliului General al CNATDCU, ieri-dimineaţă. Potrivit academicianului Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU, la şedinţă a existat cvorum, şi din 35 de membrii prezenţi, 34 au votat pentru recomandarea retragerii titlului de doctor, existând o singură abţinere, din partea lui Horia Iovu. Din punct de vedere al procedurii, fostul premier Victor Ponta va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a contesta decizia. Întrebat dacă îi va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, ministrul educației, Adrian Curaj, a spus că rolul său este decorativ. „La încheierea procedurii, ministrul are rol «decorativ», așa cum spun prevederile legale. Ministrul are obligația să emită ordinul“, a declarat ministrul.

Scurtă istorie a plagiatului cu scandal

Raportul Comisiei Tehnice care a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, de miercuri, a fost înaintat în aceeaşi zi preşedintelui instituţiei. Membrii Comisiei Tehnice au fost aleşi prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică. În acest caz, a fost vorba despre trei persoane, profesori universitari, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat. Multiple cazuri de plagiat au fost aduse la cunoștința publicului după intrarea în vigoare a Legii educaţiei în 2011, când ministrul de atunci, Daniel Funeriu, a atras atenţia asupra declanşării unei curăţenii antiplagiat din universităţi. Pe 18 iunie 2012, ediţia on-line a revistei Nature a publicat ştirea că „Victor Ponta, prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte“. CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012, dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era la vremea aceea ministrul interimar al educaţiei. Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. De altfel, pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult, potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297. Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care a decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat. Fostul premier Victor Ponta a ironizat ieri decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care recomandă Ministerului Educaţiei retragerea titlului său de doctor, spunând că „tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării“.

Încă zece dosare la analiză

Consiliul Național de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) mai are în lucru zece dosare, printre care cazurile de plagiat ale fostului vicepremier Gabriel Oprea, ministrului de interne Petre Tobă și primarilor Florentin Pandele și Robert Negoiță, a declarat președintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, potrivit Mediafax. „Mai avem în continuare încă zece dosare. Avem un dosar de la doamna Banu Doina Petrescu, de la Universitatea Petrol Gaze, care este în lucru; urmează un dosar pentru domnul Oprea Gabriel, Universitatea din București, care este în lucru tot la Comisia de Științe Juridice; domnul Stănișoară Mihai de la Academia Națională de Informații, domnul Licu Bogdan de la Știinte Militare și Informații, domnul Onțanu Niculai de la aceeași instituție, doamna Radu Loredana Claudia, doamna Popescu Adela Loredana, domnul Pârvu Dumitru de la Academia de Poliție «Al. I. Cuza», domnul Tobă Petre de la Universitatea Națională de Apărare «Carol I», domnul Pandele Costel, Universitatea de Apărare „Carol Davila“, Negoiță Robert de la Academia de Poliție «Al. I. Cuza»“, a spus Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS