24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputații europeni cer un Brexit rapid, pentru a pune capăt incertitudinii și o reformă profundă a UE

Deputații europeni cer un Brexit rapid, pentru a pune capăt incertitudinii și o reformă profundă a UE

Regatul Unit trebuie să respecte dorința majorității cetățenilor săi, în întregime, pe deplin și cât mai curând posibil, prin retragerea oficială din UE, înainte ca orice demers referitor la noile relaţii să fie întreprins. Aceasta este concluzia unei rezoluţii adoptate marți de către Parlamentul European, după o dezbatere în cadrul unei sesiuni extraordinare. Deputații mai subliniază nevoia urgentă de reforme pentru a se asigura că UE se ridică la înălțimea așteptărilor cetățenilor săi.

După o dezbatere între liderii grupurilor politice ale Parlamentului, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, care reprezintă președinția prin rotaţie a Consiliului UE, Parlamentul European a votat o rezoluție privind etapele următoare după referendumul din Marea Britanie din 23 iunie. Textul a fost aprobat cu 395 voturi pentru, 200 împotrivă şi 71 de abţineri.

Parlamentul solicită guvernului britanic să respecte decizia democratică a cetățenilor săi printr-o implementare rapidă și coerentă a procedurii de retragere, şi anume prin activarea articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel încât să se permită începerea cât mai rapidă a negocierilor de retragere.

Deputaţii consideră că, pentru a preveni o stare de incertitudine cu efecte negative pentru toată lumea și pentru a proteja integritatea Uniunii, Prim-ministrul britanic ar trebui să notifice rezultatul referendumului Consiliului European din 28-29 iunie, pentru a putea demara cât mai curând posibil procedura de retragere şi negocierile.

Deputații reamintesc că, în conformitate cu tratatele, este necesar consimțământul Parlamentului European pentru acordul de retragere, precum și pentru orice relații viitoare și că Parlamentul European trebuie să fie pe deplin implicat în toate etapele diferitelor proceduri.

Anularea președinției britanice UE în 2017

Parlamentul mai solicită Consiliului să schimbe ordinea președințiilor sale, pentru a preveni situaţia în care procesul de retragere să pună în pericol gestionării activității curente a Uniunii. Regatul Unit urma să preia președinția în a doua jumătate a anului 2017. Parlamentul va modifica şi organizarea sa internă, pentru a reflecta voința cetățenilor din Regatul Unit de a se retrage din UE .

Viitorul UE

Provocările actuale cer reforme pentru a permite ca Uniunea să fie „mai bună și mai democratică” și „să ofere ceea ce așteaptă cetățenii”, subliniază deputații. „În timp ce unele state membre pot alege să se integreze mai lent sau într-o măsură mai mică, nucleul UE trebuie să fie consolidat și soluțiile à la carte ar trebui evitate”, prevede textul rezoluţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS