22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect MAI: autovehiculele parcate neregulamentar vor fi ridicate

Proiect MAI: autovehiculele parcate neregulamentar vor fi ridicate

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică Regulamentul privind ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, aşteptat de peste un an. În acest moment, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu mai este posibilă deoarece în luna mai 2015 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că această activitate nu trebuie reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, ci de guvern sau parlament. Instanţa a analizat această situaţie la cererea Avocatului Poporului. Astfel, primăriile au rămas fără nici o pârghie de a-i sancţiona pe şoferii care parchează pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blochează traficul. Acum, singura măsură coercitivă rămasă este amenda dată de poliţie, ce îi sancţionează pe şoferi cu două până la cinci puncte penalizare şi sume cuprinse între 195 şi 487 de lei.
Potrivit expunerii de motive a actului normativ ce modifică Legea circulaţiei, se propune reconsiderarea întregulului mecanism în care operează ridicarea vehiculelor şi, pentru eficiență, se introduce şi blocarea vehiculelor. Astfel:
a. Se stabilesc situaţiile în care poate fi dispusă ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, prin raportare la pericolul pe care îl prezintă aceste vehicule pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice;
b. Se creează posibilitatea ridicării vehiculelor pentru situaţii care privesc realizarea unui interes public: intervenţia serviciilor de urgenţă, efectuarea unor lucrări urgente pe un sector de drum sau adoptarea unor măsuri de ordine şi siguranţă publică.
c. Se instituie situaţiile în care ridicarea vehiculului nu poate fi dispusă sau trebuie să înceteze executarea măsurii:
– în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane
– vehiculul aparţine instituţiilor enumerate de lege, având în vedere regimul prioritar de circulaţie conferit de deplasarea – în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgență
d. Se instituie blocarea vehiculului atunci când măsura anterioară nu este posibilă.
Blocarea vehiculului va consta în aplicarea unor dispozitive speciale pe roata din faţă a vehiculului, pe partea pe care acesta are amplasate comenzile de conducere, respectiv a unui avertisment scris, pe geamul lateral, corespondent comenzilor de conducere, cu privire la amplasarea dispozitivului şi modalitatea de contactare a celui care a dispus măsură.
e. Dispoziţia de ridicare/blocare a vehiculului va avea natura unui act administrativ, putând fi contestat potrivit Legii contenciosului administrativ, nr. 554/2004, cu parcurgerea obligatorie a procedurii prealabile.
f. Sunt stabilite condiţii clare de executare a operaţiunilor care privesc cele două măsuri tehnico-administrative şi este exprimată clar ideea că acestea reprezintă un serviciu public.
Administratorul drumului public poate autoriza un operator economic specializat să execute, în numele său, operaţiunile pentru ridicarea vehiculelor sau blocarea lor.
Totodată, administratorului îi vor reveni o serie de obligaţii clare: amenajarea şi creşterea progresivă a numărului spaţiilor special destinate staționării sau parcării vehiculelor; informarea conducătorilor de autovehicule cu privire la aceste spaţii şi la spaţiile destinate depozitării vehiculelor ridicate; organizarea şi menţinerea unui standard ridicat al activităţilor desfăşurate pentru executarea celor două măsuri tehnico-administrative, respectiv de a ţine evidenţa vehiculelor ridicate sau blocate; asigurarea unui serviciu continuu, pe durata a 24 de ore/zi, 7 zile pe săptămâna, care să permită oricând recuperarea vehiculului.
g. Se prevăd o serie de reguli privind transportul şi depozitarea vehiculelor ridicate, precum şi responsabilităţile administratorului drumului public pe perioada cât vehiculul e în custodia sa.
h. Se prevede clar care sunt cheltuielile ce vor fi suportate de deţinătorul vehiculului, în funcţie de operaţiunile executate, şi modul de stabilire a tarifelor, astfel încât acestea să fie transparente, adecvate şi să nu lase loc abuzurilor, se mai scrie în expunerea de motive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS