7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri Spania: Rajoy declară că partidul său a câștigat alegerile și reclamă dreptul de a guverna

Alegeri Spania: Rajoy declară că partidul său a câștigat alegerile și reclamă dreptul de a guverna

Premierul spaniol în exercițiu Mariano Rajoy a declarat, duminică, că formațiunea sa de centru-dreapta, Partidul Popular (PP), a câștigat alegerile parlamentare și reclamă dreptul de a guverna, informează Reuters și AFP.

„Da, este adevărat, am câștigat”, a declarat Mariano Rajoy în fața unei mulțimi ce jubila, adunată la sediul PP din Madrid și fluturând steaguri albastre azur ale formațiunii, în jurul miezului nopții.

„Și noi reclamăm dreptul de a guverna, tocmai pentru că am câștigat alegerile”, a adăugat el, după șase luni de blocaj politic.

PP, la putere din 2011, a obținut de această dată 137 de locuri (33% din sufragii), față de 123 la alegerile anterioare din decembrie, dar departe de cele 176 necesare în parlamentul cu 350 pentru o majoritate absolută.

Niciun alt partid nu a acceptat atunci să-i acorde sprijinul necesar pentru a forma un guvern, acuzându-l de mai multe scandaluri de corupție.

Stânga a fost de asemenea incapabilă să formeze un guvern alternativ, amintește France Presse.

Duminică noapte, Pedro Sanchez, șeful Partidului socialist, l-a felicitat pe Mariano Rajoy pentru victorie, la fel ca Albert Rivera, care conduce partidul de centru liberal Ciudadanos.

Partidul nou-venit Ciudadanos este gata să înceapă imediat discuții cu PP al prim-ministrului Mariano Rajoy pentru a forma un guvern după alegerile de duminică, a anunțat liderul său Albert Rivera.

Ciudadanos a obținut 32 de locuri și o coaliție între cele două partide încă ar avea nevoie de șapte locuri pentru o majoritate, cu toate că ele ar putea eventual atrage încă șase locuri de la partidele regionale din Țara Bascilor și Insulele Canare, notează Reuters.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS