Sindicaliștii de la CEO, plimbare la mare pe banii companiei falimentare care concediază 2.000 de oameni

Mineritul din Motru are zilele numărate

Aproximativ 100 de sindicalişti de la federaţii afiliate Complexului Energetic Oltenia (CEO) au fost, în ultimele două săptămâni, la conferinţe pe litoral, cheltuielile fiind suportate de către angajator, în condiţiile în care Com­plexul Energetic Oltenia rapor­tează pierderi financiare semnificative.

În CEO sunt însă aproape 50 de organizaţii sindicale, afiliate la mai multe federaţii. Compania are aproxi­mativ 16.000 de salariaţi, dar a încheiat anul 2015 cu o pierdere contabilă totală de 989 de milioane de lei.

Cu toate acestea, zeci de sindicalişti ai Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) din Complexul Energetic Oltenia şi-au început săptămâna la Mamaia, la Consiliul Federal, organizat pe litoral, la un hotel de trei stele.

FNME are în componenţă sindicate numai din minerit, atât din CEO, societate la care 2.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi din luna august, cât şi din Complexul Energetic Hunedoara, care a reintrat în insolvenţă.

Sindicaliştii de la cele două com­panii cu capital de stat au, însă, sejurul asigurat de către administraţie, în baza contrac­tului colectiv de muncă, care obligă anga­jatorul, la fiecare patru luni, să suporte cheltuielile făcute cu ocazia unor astfel de întâlniri.

„Aşa se practică de 20 de ani, ce vă miră? Sindicatele au fost învăţate în acest mod, cu vacanţe costisitoare, de către Marin Condescu, iar tradiţia merge mai departe. Şedinţele în cauză sunt doar simulacrul unor întâlniri în care se vorbeşte o oră de soarta mineritului şi energiei şi se petrec alte 23 pe plajă, în discoteci şi în restaurante.

Liderii vin cu nevestele şi amantele pe litoral, motivând că fac muncă sindicală în timp ce stau cu burţile la soare pe banii com­paniei“, a declarat Constantin Creţan, liderul Sindicatul Lignitul Oltenia.

De altfel, în aceeaşi perioadă şi reprezentaţii Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) au organizat şi ei o conferinţă sindicală, la un hotel din Eforie Nord, în perioada 22-24 iunie. Federaţia “Univers” nu s-a lăsat nici ea mai prejos, întrunindu-se tot pe litoral, la Jupiter, în perioada 14-17 iunie. „Am fost pe litoral, adevărat, pe banii Com­plexului Energetic Oltenia, dar, de data aceasta, delegaţia de la Gorj a fost mult subţiată. Anul trecut, în vară, mergeam 70 de sindicalişti la Consiliul Federal pe litoral, acum doar 30. Eu chiar am cerut ca doar două persoane din sindicat să fie aprobate pentru aceste deplasări costisitoare, dar am fost blamat chiar de colegi“, a declarat Nicu Bunoica, lider la UMC Lupoaia. În ce priveşte administraţia, ea este obligată să aprobe cererile sindicatelor din CEO”, a declarat Nicu Bunoica, lider la UMC Lupoaia.În total, numărul sindicaliştilor de la federaţii afiliate CEO care au fost, în ultimele două săptămâni, la conferinţe pe litoral, este de circa o sută. CEO este obligat de contractul colectiv de muncă să suporte costurile pentru deplasarea, diurna, cazarea şi masa sindicaliştilor. “Deplasarea salariaţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei sociale, precum şi a membrilor birourilor executive ale organizaţiilor sindicale cu personalitate juridică se decontează de către administraţie, în baza contractului colectiv de muncă. CEO respectă contractul colectiv de muncă”, a spus, în replică, purtătorul de cuvânt al CEO, Elena Zamfir. (Sursa: Ziarul Financiar și Mediafax

 


Comenteaza acum

Alte stiri

29 septembrie 2016

Sprijin extins pentru tineri şi şomeri

Noi măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă au fost adoptate ieri de Guvern, acestea vizând persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar și românii din diaspora. Noul pachet reprezintă concretizarea demersurilor, ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 25 iunie 2016

Actualitate

» Sănătatea şi Internele au lansat algoritmi şi protocoale pentru medicina de urgenţă
» Scrimă – CE 2016: România a câștigat medalia de bronz în concursul masculin pe echipe la sabie
» Sindicaliștii de la CEO, plimbare la mare pe banii companiei falimentare care concediază 2.000 de oameni
» Jonathan Hill, reprezentantul Marii Britanii în Comisia Europeană, a demisionat
» Mașinile parcate neregulamentar vor fi din nou ridicate. Ce spune proiectul de hotărâre MAI
» Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, la Slatina
» Mai multe tipuri de lapte şi produse lactate din Bulgaria au fost interzise spre comercializare în România
» Lanţ uman pe traseul Craiova-Piteşti: Oamenii cer construirea unei autostrăzi
» Meteorologii mențin și azi codul galben de caniculă
» Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin a fost inspectat de reprezentanţii UEFA în vederea omologării pentru meciuri din Liga Europa
» Ministrul Sănătăţii a hotărât să amâne ordinul prin care se recalcula preţul la medicamente pentru a asigura accesul pacienţilor la tratamente
» Impact Brexit pe piaţa din România: Costul creditelor în lei creşte cu 12% într-o singură şedinţă
» Britanicii divorţează de Uniunea Europeană
» Cartea de weekend: [email protected] de Tatiana Jilavu
» Restaurantele Craiovei de altădată

Dolj

» Tânără în stare gravă după ce a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni
» Ion Prioteasa, un nou mandat de preşedinte la CJ Dolj
» Directoare de la „Filantropia“, condamnată la Judecătoria Craiova
» Cum îi afectează pe doljeni referendumul din Marea Britanie
» Craiova s-a îmbrăcat în ie

Gorj

» Se lucrează la zidurile de sprijin în Defileul Jiului
» A început Festivalul „RomânIA Autentică“

Sport

» Fotbal / Cetate a câştigat, dar Şirineasa a promovat
» Baschet: Antrenorul Vladimir Vuksanovic, încă doua sezoane la SCM-U Craiova
» Handbal: SCM a mai adus două jucătoare străine
» Selecție pentru Europene în curtea antrenorului Joița
» Nume noi la CS Podari
» Tractorul Cetate îşi joacă ultima şansă
» Duminică este Adunarea Generală la AJF Dolj

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei

Opinii

» Brexit: Posibile efecte politice asupra României
» Brexit: căderea din Europa și păcatul originar

Top