10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăsurile de ordine și siguranță publică pentru manifestările din week-end

Măsurile de ordine și siguranță publică pentru manifestările din week-end

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog, a susținut vineri, 17 iunie a.c., o declarație de presă referitoare la măsurile dispuse la nivelul structurilor MAI pentru asigurarea unui climat de siguranță publică pe perioada minivacanței ocazionate de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe.
Începând de astăzi, aproximativ 22.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi zilnic la datorie pentru a menține ordinea și liniștea publică, pentru a fluidiza traficul rutier și pentru a asigura intervenția la urgențele medicale și la alte situații de risc pentru populație. Efectivele de siguranță publică vor acorda o atenție deosebită celor peste 16.400 de lăcașuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă.
De asemenea, se va asigura ordinea publică la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfășoare în toată țara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România – Albania.
O componentă importantă a măsurilor dispuse pentru aceste zile de sărbătoare o reprezintă siguranţa traficului rutier, având în vedere că foarte mulți cetățeni vor pleca la rude sau în zone de interes turistic. În fiecare zi, aproape 2.000 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale și autostrăzi pentru fluidizarea traficului. Pentru prevenirea accidentelor de circulație grave și menținerea unei atitudinii prudente în trafic, polițiștii rutieri vor acționa cu 421 de aparate radar în întreaga țară, inclusiv echipamentele de ultimă generație (dispozitivele True Cam).
În ceea ce privește Jandarmeria Română, aproape 3.500 de jandarmi se vor afla zilnic în stradă pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, mai ales în zonele în care este așteptat un număr mare de persoane – stațiuni turistice, zone de agrement, biserici și mănăstiri.
De asemenea, 750 de jandarmi montani vor fi pregătiți să intervină în sprijinul turiștilor care aleg să-și petreacă această minivacanță la munte.
Răspunsul operativ în cazul urgențelor medicale va fi asigurat de 350 de autospeciale SMURD, încadrate cu 968 de pompieri paramedici, la care se adaugă aproximativ 700 de echipaje de ambulanță, toate aflându-se sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situații de Urgență.
O atenție deosebită va fi acordată posibilelor situații generate de temperaturile ridicate. După cum știți, pentru aceste zile, meteorologii au anunțat că vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară în vestul, centrul şi sudul ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat.
Pompierii sunt mobilizați pentru a putea interveni și în cazul producerii unor incendii din cauza temperaturilor ridicate.
De la începutul acestei săptămâni au fost efectuate verificări la obiective economice, lăcașuri de cult și unități de cazare pentru a evalua măsurile dispuse pentru prevenirea incendiilor.
Au fost aplicate aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 350 de mii de lei și au fost identificate 62 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Nu au fost situații în care să se impună aplicarea măsurii suspendării activității.
Şi efectivele Poliţiei de Frontieră au fost suplimentate pentru efectuarea unui control operativ al documentelor şi pentru asigurarea fluenţei tranzitului de persoane şi autovehicule. În fiecare zi, vor fi la datorie, în medie, aproape 2.500 de poliţişti de frontieră.
În funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.
Poliția de Frontieră recomandă turiștilor care vor tranzita granițele în aceste zile să consulte aplicația online cu timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei pentru configurarea celui mai bun traseu și evitarea aglomerației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS